kareldoorman.jpg

Op zaterdag 30 april organiseert de vereniging een gezamenlijke activiteit naar het Kazemattenmuseum Kornwerderzandop initiatief van de leden Verbeek en Muilwijk.

De stelling van Kornwerderzand was de plaats waar in mei 1940 succesvol de Duitse opmars door het noorden van Nederland een halt toe werd geroepen. Het bezoek is niet louter interessant voor degenen die in de meidagen van 1940 geïnteresseerd zijn, maar juist ook voor hen met belangstelling voor verdedigingslinies en bunkers, het Vrijwillige Landstormkorps Luchtdoelartillerie en het maritieme aspect. Al deze facetten komen terug in het programma.

Aanmelden

Stuur een e-mail om deel te nemen aan de penningmeester Wim Adriaansen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., met daarin uw (voor)naam, telefoonnummer en adres. 

Geen lid? Dan bent u ook welkom om u aan te melden!

Onkosten

De kosten voor deelname aan deze activiteit bedragen per persoon € 15,- (voor dit bedrag verkrijgt u entree, een lunch en rondleiders); vooraf te betalen op het rekeningnummer van Mars et Historia: NL 44 RABO 0147 8895 37 o.v.v. 'Kornwerderzand'.

N.B. De koffie, thee of frisdrank is alleen inbegrepen in de prijs tijdens de lunch; bij ontvangst en afscheid is de aanschaf op eigen kosten. In het museum kan zowel contant als de pinautomaat afgerekend worden.

Programma

10.00 - 10.15 uur: Ontvangst + koffie.

10.15 - 11.00 uur: Inleiding door museum rondleider in de ontvangstzaal. Presentatie over de bouw van de stelling, de meidagen in 1940 en de verdere (na)oorlogse geschiedenis (incl. beeldmateriaal).  

11.00 - 12.30 uur: Bezoek aan de kazematten IV en VI.

12.30 - 13.00 uur: Lunch (met keuze uit koffie, thee of frisdrank).

13.00 - 13.45 uur: Lezing door de auteur Jacob Topper over de Wonsstelling in Friesland en de maritieme bijdrage van het IJsselmeer flottielje in mei 1940 (incl. beeldmateriaal).

13.45 - 14.30 uur: Afscheidsdrankje + mogelijkheid bezoeken van museumwinkel.

Locatie

Het museum bevindt zich op de Afsluitdijk; adres Afsluitdijk 5 te Kornwerderzand. Met de auto neemt u afslag 14A Kornwerderzand, om vervolgens te kunnen parkeren op de aangegeven plaatsen. Het museum is vervolgens middels de trappen over de brug te bereiken.

Museumwinkel

Naast diverse publicaties zijn er in de winkel ook een aantal boeken verkrijgbaar, welke specifiek over Kornwerderzand gaan en de strijd in 1940.  Van Jacob Topper zijn aanwezig De Wonsstelling (€ 19,50), De memoires van Simon Tette Hofstra (€ 18,95) en Het IJsselmeerflottielje (€ 16,95). Van dhr. H. Sprakel Blitzkrieg, halte Kornwerderzand: de slag om de Afsluitdijk verteld door ooggetuigen (€ 17,50). Van dhr. H.R. Visser Kazematten in het Interbellum (€ 17,50) en van John Verbeek De kazematten van Kornwerderzand (€ 29,50).

Extra

Onder de belangstellenden om deel te nemen zullen ook leden zijn met specifieke kennis over de luchtdoelartillerie! Tevens is John Verbeek aanwezig die in 2013 een studie het licht deed zien over de kazematten van de stelling.

Foto boekpresentatie John Verbeek; website Kazemattenmuseum Kornwerderzand.