kraagemblemen.jpg

Martijn Wink

In Chelsea Hospital te Londen is nog altijd een ongelofelijke hoeveelheid militaire geschiedenis terug te vinden. Ooit hingen daar ook diverse door de Britten buitgemaakte Nederlandse vaandels, welke de tand des tijds helaas niet hebben overleefd.

 

In zijn lopende onderzoek naar een vermeend vaandel in deze collectie van het Koninkrijk Holland, waarover hopelijk later nog eens meer, was ons lid dhr. Wink in contact gekomen met één van de medewerkers van het National Army Museum te Londen, dhr. Purvis, om meer licht te scheppen in welke Nederlandse vaandels nu ooit deel hebben uitgemaakt van de collectie in het Chelsea Hospital en daar te bezichtigen waren.

Ondanks dat deze vaandels inmiddels niet meer bestaan, waren er wel in 1841 eenvoudige aquarel schetsen van vervaardigd door ene John Ford. Deze werden gepubliceerd in 1883 in het boek, getiteld War Flags and Co at Chelsea Hospital. Voor de mogelijkheid de betreffende afbeeldingen hier weer te geven danken we uiteraard de heer Purvis en het National Army Museum.

De vaandels waar het in onderstaande afbeeldingen om gaat, zijn de nummers 7, 13, 18, 19, 24 & 36. Eén staat dus bekend als een vermeend vaandel van het Koninkrijk Holland, terwijl er verder waarschijnlijk twee VOC-vaandels zijn afgebeeld, alsmede twee Staatse vaandels of vaandels met een koloniale betrekking. Er zullen vast leden binnen de vereniging Mars et Historia zijn, of daarbuiten, die daarover meer kunnen vertellen. Of nu enthousiast zijn deze afbeeldingen te kunnen zien.