f16.jpg

In 1916 produceerde de filmmaker Willy Mullens in opdracht van de Nederlandse regering de documentairefilm Holland Neutraal, over het leger en de vloot. Wat was de betekenis van deze propagandafilm destijds en wat waren de reacties?

In zijn studie Onze jongens: fiksche, rappe kerels beschrijft dhr. van Buggenum in de inleiding het volgende: 

Op 9 januari 1917 ging in de Haagse Residentiebioscoop de documentairefilm ‘Holland Neutraal: leger en vlootfilm’ in première. Hij werd geregisseerd door de Nederlandse filmpionier Willy Mullens en laat in ruim twee uur de krijgsmacht in al haar facetten zien. Bij de première was de Koningin alsmede een belangrijk deel van de legerleiding aanwezig. Volgens de Nieuwe Rotterdamse Courant van 10 januari 1917 was de film een groot succes en ‘Betuigde Hare Majesteit hooge tevredenheid over de keuze van de taferelen’. De film is een bijzonder positieve kijk op de Nederlandse Krijgsmacht onder de wapenen: het laat een geïdealiseerd beeld zien van de toenmalige dienstplicht en mobilisatie. Naast het feit dat de film ook als doel had om aan het buitenland te laten zien dat de Nederlandse neutraliteit geen wassen neus was heeft het ministerie van oorlog ook geprobeerd om hiermee het gemobiliseerde leger zichtbaarder en daardoor populairder te maken in Nederland.

De gehele masterscriptie van dhr. E. van Buggenum (Universiteit van Amsterdam) is alhier te lezen: Onze jongens: fiksche, rappe kerels; het Nederlands leger, de film Holland Neutraal  en het militarisme tijdens de Eerste Wereldoorlog.