kareldoorman.jpg

Camouflage - marine

  • erwinmk
  • erwinmk's Profielfoto Onderwerp Auteur
  • Offline
  • Administrator
  • Administrator
Lees meer
3 jaren 5 maanden geleden #998 door erwinmk
Camouflage - marine werd gestart door erwinmk
Bij het topic krijgsgeschiedenis ter zee heb ik al wat onderwerpen in het verleden neergezet over wit en grijs geschilderde Nederlandse marine schepen, of over de hulp escorte vliegdekschepen (MAC carriers). Hier weer zo'n voorbeeld van een Brits schip dat ertoe is omgebouwd, de HMS Pretoria Castle.
Duidelijk is het camouflage patroon, wat toch de opbouw van het schip voor een vijand moet verstrooien, misschien geschilders met grijzen, blauwen en donkerder vlakken. Welk schema zat erachter van de Royal Navy, en is het op zich een soort van voortzetting van de 'dazzele painting' motieven?

Bijlagen:

Gelieve Inloggen om deel te nemen aan het gesprek.

  • erwinmk
  • erwinmk's Profielfoto Onderwerp Auteur
  • Offline
  • Administrator
  • Administrator
Lees meer
3 jaren 2 maanden geleden #1048 door erwinmk
Beantwoord door erwinmk in topic Camouflage - marine
In een vorig bericht in de rubriek krijgsgeschiedenis ter zee, hebben we het al eens over camouflering / beschildering van zeeschepen gehad. Waaronder ook die van de lichte pantserkruiser De Ruyter, waarvan op zwart-wit foto's rond begin 1942 te zien is dat de romp beschilderd is.
Was er inderdaad binnen de Kon. Marine (of alleen in Indië) sprake van bepaalde voorschriften en/of initiatieven om schepen van camouflagebeschildering te voorzien?
(Onderstaande foto is van een model, met wellicht een aanname van het patroon, dus ik hang me daar niet meteen aan op.)
Bijlagen:

Gelieve Inloggen om deel te nemen aan het gesprek.

  • erwinmk
  • erwinmk's Profielfoto Onderwerp Auteur
  • Offline
  • Administrator
  • Administrator
Lees meer
2 jaren 11 maanden geleden #1135 door erwinmk
Beantwoord door erwinmk in topic Camouflage - marine
Met het thema camouflage voor het jubileumjaar in 2021 loopt het heel goed op dit forum. Omdat er veel zaken van soms opeen volgen, of door elkaar lopen, wil ik graag hier een apart draadje openen voor camouflage bij de marine. Enkele berichten over de marine hevel ik over hierheen.

Gelieve Inloggen om deel te nemen aan het gesprek.

Lees meer
2 jaren 11 maanden geleden #1136 door timburuma
Beantwoord door timburuma in topic Camouflage - marine
Dat niet alleen in Indië Nederlandse schepen werden gecamoufleerd bewijst de Hr.Ms. Jacob van Heemskerck. Foto's uit juli 1944 tonen aan dat dit schip ook voorzien was met camouflage beschildering.      (collectie NIOD)
Waarschijnlijk is deze naar Brits model gecamoufleerd maar dat is speculatie. Ik zal de boeken van Bosscher en Bezemer binnenkort raadplegen om te kijken of deze dit onderwerp ook behandelen.  
Bijlagen:

Gelieve Inloggen om deel te nemen aan het gesprek.

Lees meer
2 jaren 11 maanden geleden - 2 jaren 11 maanden geleden #1137 door henryklom
Beantwoord door henryklom in topic Camouflage - marine
Voor het uitbreken van de Eeerste Wereldoorlog waren de Oostenrijkse schepen van de Tegetthoff klasse geheel donkergroen. Hier een voorbeeld met een model van de sms Viribus Unitas.

 


Maar daarna werden die schepen grijs geschilderd. Dat heeft echter niet voorkomen dat bv de Szent István door Italiaanse motortorpedoboten tot zinken is gebracht.

Als ik kijk naar opsporen door oppervlakteschepen (en duikboten) van tegenstanders dan valt het mij op dat het eerste wat waargenomen wordt de rookkolom uit de schoorsteen is. Zelfs als het schip zelf niet waarneembaar is achter de kim geeft die rookkolom al zijn positie aan. De kleur waarin het schip geschilderd is maakt op dat moment dus geen enkel verschil.

Op een afstand mengen individuele kleurstippen zich tot een uniforme tint. Dit is niet alleen het uitgangspunt van het pointillisme in de schilderkunst maar ook de werking van TV schermen. Een camouflage patroon is alleen zichtbaar van relatief dichtbij. Dus de werking van het patroon berust dan alleen op een korte afstand die kleiner is dan gebruikelijk bij een duel op zee.

Zelfs van 'dazzle paint' voor schepen is het werkzame effect van die beschildering erg twijfelachtig;

en.wikipedia.org/wiki/Dazzle_camouflage


Voor de slag in de Javazee werden de kruisers Java en de Ruyter van een camouflageschema voorzien. Het heeft niet voorkomen dat beide schepen ten onder zijn gegaan.Weet daarom iemand een geval te noemen waarbij het lot van een schip beslist werd door de aangebrachte camouflage beschildering?
Bijlagen:
Laatst bewerkt 2 jaren 11 maanden geleden door henryklom.

Gelieve Inloggen om deel te nemen aan het gesprek.

Lees meer
2 jaren 11 maanden geleden - 2 jaren 11 maanden geleden #1138 door timburuma
Beantwoord door timburuma in topic Camouflage - marine
Ik citeer uit de gedeelde Wikipedia pagina het volgende: Wilkinson said "The primary object of this scheme was not so much to cause the enemy to miss his shot when actually in firing position, but to mislead him, when the ship was first sighted, as to the correct position to take up. Dazzle was a method to produce an effect by paint in such a way that all accepted forms of a ship are broken up by masses of strongly contrasted colour, consequently making it a matter of difficulty for a submarine to decide on the exact course of the vessel to be attacked." For example, an enemy submarine might position itself poorly, leaving itself at long range or out of range altogether.[1] Wilkinson further wrote that dazzle was designed "not for low visibility, but in such a way as to break up her form and thus confuse a submarine officer as to the course on which she was heading".[2]

Hieruit haal ik dat deze camouflage (dazzle paint) gericht was tegen onderzeeboten en niet oppervlakteschepen. De intrede van radar zal in ieder geval elke vorm van camouflage buitenspel hebben gezet.

De kruisers Java en De Ruyter zijn uiteindelijk ten onder gegaan omdat ze als enige samen met de kruisers Perth en Houston waren overgebleven. Deze 4 schepen waren niet meer opgewassen tegen 2 Japanse zware kruisers en een verzameling torpedobootjagers. Welke camouflage dan ook kon niet veel veranderen aan deze krachtsverhoudingen.

Weet daarom iemand een geval te noemen waarbij het lot van een schip beslist werd door de aangebrachte camouflage beschildering?


Het zal moeilijk zijn om een afzonderlijk geval te noemen waarbij camouflage het verschil was tussen leven en dood omdat er vaak veel meer factoren bijkomen.
Laatst bewerkt 2 jaren 11 maanden geleden door timburuma.

Gelieve Inloggen om deel te nemen aan het gesprek.

Tijd voor maken pagina: 0.243 seconden
Gemaakt door Kunena