artillerie.jpg

Bronbeek tentoonstelling KNIL cadetten in Colditz

  • henryklom
  • henryklom's Profielfoto Onderwerp Auteur
  • Offline
  • Platinum-lid
  • Platinum-lid
Lees meer
6 jaren 8 maanden geleden - 6 jaren 8 maanden geleden #748 door henryklom
In het museum Bronbeek is er een tijdelijke tentoonstelling geopend over de cadetten van het KNIL die tijdens WO2 in Colditz opgesloten zaten.
Tot 31 december van dit jaar is deze speciale tentoonstelling te bezoeken;

www.defensie.nl/onderwerpen/bronbeek/act...-katjongs-in-colditz

Na de capitulatie van het Nederlandse leger konden alle Nederlandse krijgsgevangenen na het geven van hun erewoord de vrijheid verkrijgen. Voor de in Nederland aanwezige officieren van het KNIL was dat technisch gezien niet mogelijk. In een voorschrift stond namelijk dat zij geen erewoord mochten afgeven. Ondanks de aanwijzing om te tekenen door de hoogste bevelvoerende KNIL officier aan de KMA, de majoor E. Engles, besloot een deel van de KNIL cadetten toch de ondertekening van de erewoordverklaring te weigeren. Samen met de groep KNIL officieren belandde zij daarom in 1940 al in Duitse krijgsgevangenschap. Eerst in Juliusburg maar later werd de gehele groep overgeplaatst naar Colditz. In de gelijknamige Britse TV-serie wordt het beeld geschetst dat de Britten het leeuwendeel van de ontsnappingen uit Colditz voor hun rekening namen. Niets is minder waar want het waren juist de Hollanders onder hun ontsnappingsofficier; de KNIL kaptitien M. van den Heuvel, die zeer succesvol waren met de ontsnappingen. Desondanks betaalde de KNIL cadetten een hoge tol en diverse KNIL cadetten zijn als gevolg daarvan omgekomen; zoals bv Arie Ligtermoet en Hans von Seydlitz Kurzbach.

Het is goed dat in Bronbeek aan deze groep speciale aandacht is besteed....maar het grootste deel van de KNIL cadetten had wel de aanwijzing van Majoor Engles opgevolgd en had dus wel de erewoord verklaring getekend. Die groep belandde pas in 1942 in krijgsgevangenschap, toen alle Nederlandse officieren door de Duitsers weer in krijgsgevangenschap gevoerd werden.

Voordat dat gebeurde zijn er door die groep talloze pogingen ondernomen om uit bezet gebied te ontsnappen en naar Engeland te gaan. Gelukt zijn er vele zoals bv die van Thies Mesdag en Paul de Jager die zelfs nog Java bereikten maar na een onfortuinlijke poging is van de Engelandvaarder Rob Kieviets nooit meer iets vernomen. Daarnaast zijn er ook die de gehele oorlog lang in het verzet zijn gegaan zoals bv Chris Navis. Daarbij zijn meer KNIL cadetten omgekomen dan bij de ontsnappingen van de Colditz groep. Ik hoop dan ook dat Bronbeek in de toekomst een speciale tentoonstelling aan die 'Katjongs' zal gaan weiden.

de openingstijden van Museum Bronbeek zijn;

museumzoeken.nl/museumdetails.php?nr=1116
Laatst bewerkt 6 jaren 8 maanden geleden door henryklom.

Gelieve Inloggen om deel te nemen aan het gesprek.

Tijd voor maken pagina: 0.121 seconden
Gemaakt door Kunena