vaandels.jpg

Met de snelle opkomst van het vliegtuig tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de noodzaak al snel duidelijk om stellingen voortaan ook te maskeren tegen eventueel overkomende vliegtuigen. Het Nederlandse leger hield daarvoor al oefeningen in de jaren kort erna, zoals is te zien op onderstaande foto. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog werden militairen middels instructiefilms geïnformeerd om kampementen en stellingen te verbergen tegen luchtfotografie, door o.a. geen sporen van vrachtwagens ernaartoe achter te laten, of juist misleidende sporen achter te laten.

Dit is te zien in een US instructiefilm (speelduur 10 minuten) op YouTube, getiteld WWII SIGNAL CORPS CAMOUFLAGE TECHNIQUES THE BIVOUAC AREA.

Luchtfoto van gecamoufleerd artilleriematerieel tijdens een camouflage-oefening bij de artillerie bij Arnhem in Nederland (collectie NIMH)

- Bijdrage Henry Klom -

 

Voor meer informatie over de opkomst van militaire luchtfotografie zie ons onderwerp in de rubriek Recent Onderzoek: Luchtfotografie tijdens de Eerste Wereldoorlog (web redactie).