f16.jpg

Er zijn niet veel voorbeelden voor de Nederlandse marine wat betreft camouflage om op in te gaan, maar een heel goed voorbeeld voor dit onderwerp is de Amerikaanse marine en de vele voorbeelden die zij heeft betracht om haar schepen op volle zee te camoufleren.

Alhoewel, camoufleren? Ja inderdaad, niet zozeer omdat iedereen zich bewust was destijds dat je een schip niet op het water kunt verbergen, maar wel in het volle zicht de tegenstander kunt misleiden over welk type schip het is, welke koers het vaart, hoe snel het schip zich voortbeweegt, en zeker tijdens de Tweede Wereldoorlog niet onbelangrijk... hoe je jezelf als schip beschermt tegen een correcte waarneming door vliegtuigen. Een fenomeen dat de 'in het zicht' camouflage een stap verder moest brengen dan wat al tijdens de Eerste Wereldoorlog tot stand was gekomen.

Om dit alles toe te lichten kijken we naar een driekwartier durende docu-opname, waarin allerlei voorbeelden van camouflage voor de US Navy aan bod komen op een zeer toegankelijke wijze: Deceptively Colorful: US Navy Camouflage during World War II.