kraagemblemen.jpg

Met de officiële oprichting van de Koninklijke Luchtmacht in 1953 kwam er ook een tak grondgebonden militair personeel voor bewaking en verdediging. Uit de privé fotocollectie van dhr. Peter van de Ven ontvingen we een aantal bijzondere foto's uit de periode dat zijn vader rond 1955/56 dienst nam bij de luchtmacht en zijn basisopleiding te Nijmegen kreeg.. Voor het grootste deel diende deze tijdens de Koude Oorlog bij de 'Bewapening' en op vliegbasis Volkel, nadat hij kort na in dienst treden een interne opleiding volgde aan de Luchtmacht Elektronische- en Technische School te Arnhem. In 1988 zwaaide van de Ven's vader af met functioneel leeftijdsontslag (FLO) in de rang van adjudant.

Op het fotomateriaal hieronder bijzondere foto's waarin het militair personeel is uitgerust met uniformen met vlekkenpatroon (flecktarn camouflageschema). Volgens van de Ven's vader werden deze uniformen na diverse wasbeurten als snel vaal. Tevens beelden van het tenue op wacht met Britse webbing, dat diens zoon later ook nog droeg tijdens zijn dienst bij het 44e Pantserinfanterie Bataljon, en een foto (met helm erbij!) van deelname aan de vierdaagse van Nijmegen.

Onderstaande foto's geven een goed beeld van de uniformering bij de Koninklijke Luchtmacht in de jaren vijftig van de vorige eeuw.

- Bijdrage van Peter van de Ven -