artillerie.jpg

In het “Digitale Museum” met als thema “Camouflage” is veel interessante informatie te vinden over het gebruik van camouflage-uniformen door de Nederlandse krijgsmacht. 

De camouflage jungle overalls zoals die door bepaalde eenheden van het KNIL tijdens de politionele acties in Indië werden gedragen, het camouflagepak M-1950 zoals in de later getest in Nederland, de invoering van Woodland DPM in 1993. 

Minder bekend is het wellicht dat er binnen de Koninklijke Luchtmacht in de jaren vijftig eveneens een camouflagepak in gebruik was.

Uit de privé-collectie van Peter van de Ven ontvingen we een aantal bijzondere foto’s uit de periode 1955/1956. Zijn vader is toen in dienst gegaan bij de Koninklijke Luchtmacht en heeft zijn basisopleiding gekregen in Nijmegen. Daarna werd hij verder technisch geschoold onder meer in Arnhem (LETS) , zijn verdere militaire carrière tijdens de Koude Oorlog heeft hij vrijwel geheel doorgebracht bij “Bewapening” op de Brabantse vliegbasis Volkel.  In 1988 is hij daar met FLO gegaan in de rang van Adjudant.

Op de foto’s ( gemaakt tijdens de opleiding in Nijmegen ) zien we Luchtmachtpersoneel in uniformen met een gevlekt camouflagepatroon. Volgens van de Ven’s vader werden deze pakken na diverse wasbeurten al snel vaal en werd het camouflage-effect daardoor veelal teniet gedaan.

Tijdens de opleiding in Nijmegen werd ook nog even meegedaan met de Vierdaagse : daar werd eveneens op getraind in dat camouflagepak maar op de laatste dag van dat evenement zelf moesten de deelnemers uiteraard gekleed zijn in een netter tenue, wél met de helm erbij.  

 Tevens beelden van het tenue tijdens de wachtdienst op de kazerne – omgehangen met de Britse webbing. Die webbing – waarvan het model al in gebruik was bij het Britse leger tijdens de 1ewereldoorlog ?  -  werd in de jaren tachtig nog steeds standaard verstrekt binnen de Landmacht : zo mocht zijn zoon ( als de volgende generatie ) ervaren toen hij zijn dienstplicht mocht vervullen bij het 44 painfbat.    

Onderstaande foto’s geven een goed en mooi beeld van de uniformering bij de Koninklijke Luchtmacht in de jaren vijftig van de vorige eeuw.

- Bijdrage van Peter van de Ven -