mldvliegtuig.jpg

De camouflage overall die voor het KNIL eind 1945, begin 1946 beschikbaar kwam, was feitelijk de surplusvoorraad van het Amerikaanse leger. Oftewel het one-piece jungle suit model 1942. Binnen het KNIL werd de overal al snel bekend onder andere namen als rimboe overall, panterpak of tijgerpak.

 

- Bijdrage Erwin Muilwijk - 

Begin jaren '30 van de vorige eeuw ontwikkelden tegelijkertijd de Nederlandse marine officieren Van Pappelendam en Wichers de zogenaamde snuiver voor onderzeeboten. Later ook beter bekend geworden als snorkel. Net als de periscoop was de snuiver (snorkel) een uitschuifbaar (tweeledig) systeem, waarmee duikboten niet langer onnodig boven water hoefden te komen en juist hun dieselmotoren konden blijven gebruiken, mede voor het opladen van de accu's om geheel onder water te blijven varen.

De Nederlandse onderzeeboten O19 en O20 werden bij de bouw in 1936 al uitgerust met dit revolutionaire systeem, dat duikboten minder kwetsbaar zou maken. Nergens ter wereld maakten andere marines ervan gebruik, zelfs de Britten niet tijdens de tweede Wereldoorlog. Zij lieten de snuiver zelfs verwijderen van de O19 en O20 bij onderhoudswerkzaamheden, toen deze beide onderzeeërs al in 1940 waren ontsnapt bij de Duitse inval. De Duitsers namen de snorkel wel over op basis van enkele in aanbouw zijnde Nederlandse onderzeeërs, al leerden zij wel om de strijd voor de heerschappij op de Atlantische Oceaan dat het net onder het wateroppervlak snorkelen een duikboot kwetsbaar maakte met haar silhouet voor vliegtuigaanvallen.

Snorkel omhoog van de O19 tijdens het trim dieselen (collectie Van Cleemputte)

- Bijdrage Erwin Muilwijk -

 

Aan het einde van WO-2 ontwikkelden de Duitsers een bijzonder innovatieve maatregel om hun U-Boten niet op te laten sporen door de ASDIC-sonar. De bekende 'pings' uit menige spannende film, zoals Das Boot. Kunststof rubberen lagen werden aangebracht aan de buitenzijde van o.a. de U-480, die vervolgens daadwerkelijk niet opgespoord kon worden. Deze poging werd bekend als het Alberich project, en ondanks het succes werd het kort na de oorlog niet vervolgd door de Geallieerden. De Duitse duikboten werden uiteindelijk ook al voor 40% uitgeschakeld door vliegtuigen.

Maar wat zou verdere romp-verhullende technologie kunnen betekenen? Of het nog stiller maken van de voortstuwingsschroef, door deze effectiever te maken van cavitatie stoornissen?!

- Bijdrage Erwin Muilwijk -

 

 

Mobilisatieperiode 1939-1940(?). Cavaleristen in volle galop, met de sabel in de hand. Maar ook op hun helm het standaard net om camouflage in te dragen. 

Betekent dit dat deze cavaleristen meer moesten worden ingezet als bereden infanterie, met hun karabijnen op de rug, en dat zij zich ter plaatse konden verdekken. Waarom anders dit camouflage net op de helm? Ik zou het graag willen weten. Hoe dan ook, een prachtige actie foto!

- Bijdrage Erwin Muilwijk -

 

Naar aanloop volgend jaar voor de viering van het 55-jarige bestaan van Mars et Historia, waarbij een symposium wordt georganiseerd over de militair-historische betekenis van camouflage, roepen we als vereniging alle leden op die een object, foto(s) en andere zaken hebben die gerelateerd zijn aan het onderwerp van camouflage, deze aan de webmaster op te sturen.

Samen bouwen we dan als leden van dezelfde vereniging een digitaal museum met allerlei bijzondere objecten. Stuur een bijzondere weblink door met meer informatie over camouflage in diverse uitvoeringen. Of voeg enkele foto's tezamen, maak een korte begeleidende tekst en stuur dit alles aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Doe mee! Deel je meest liefdevolle object, of juist het meest afwijkende, dat toch in elke zin te maken heeft met camouflage.