infanterie.jpg

Onder de afkorting VOSS verstaat men 'Verbeterd Operationeel Soldaat Systeem' en dat betekend weer dat er een nieuwe gevechtsuitrusting gaat komen voor het Defensie personeel. Zie hiervoor bijgevoegde link : Sluwe VOSS.

Maar dan komt er ook nog een nieuw pak maar dat duurt nog even en in de tussentijd is er een interim-pak. Dat nieuwe tijdelijke pak is al voorzien het nieuwe NFP camouflagepatroon. Neem daarvoor een kijkje op de website van het Ministerie van Defensie op de volgende weblink: Kleding.

Het Netherlands Fractal Pattern (NFP) is een modern digitaal camouflage patroon dat speciaal voor de Nederlandse strijdkrachten is ontwikkeld in samenwerking met TNO. Het komt in diverse kleurstellingen voor specifieke terreinen. Ook hier is meer over te lezen op de volgende weblink: Camouflagepatronen.

- Bijdrage Henry Klom -

Hoe camoufleren de moderne tanks zich tegenwoordig, wanneer ze soms van het ene operationele gebied naar het andere worden verplaatst, waar de omgeving andere eisen stelt aan juist die camouflage?!

Bekijk het hier in de volgende YouTube film, getiteld Tank camouflage - how effective is it?

 

Hoe krijg je jouw boodschap ingeprent bij de soldaten. Een voorschrift schrijven natuurlijk maar wie wil wil dat nu geheel vrijwillig lezen? Een instructiefilm is veel effectiever maar bij een saaie film let er niemand op. Een truc die de Amerikanen gebruikte om ervoor te zorgen dat iedereen hun camouflage instructie films wilde zien was het inzetten van Hollywood. En met name de makers van tekenfilms en cartoons die met humor en visuele effecten ieders aandacht wisten te trekken. 

Walt Disney maakte voor de Amerikaanse Luchtmacht de volgende tekenfilm over camouflage te zien op YouTube: WWII CARTOON CAMOUFLAGE ARMY AIR FORCES.

-Bijdrage Henry Klom -

Met een recente ontdekking van een tekening met daar op aanwijzingen hoe Nederlandse kazematten voor 1940 konden worden beschilderd, is er weer meer informatie beschikbaar gekomen om deze natuurgetrouw weer te geven.

Onder andere met de bouwmodellen van Lex Tempelman, die hier nu aandacht aan besteedt op zijn website: Kapitein Schrikkel en de gemaskeerde Stekelvarkens.

Zie ook verder de prachtige website van Sander van den Berg met een uitgewerkt 3D-model S3 kazemat: Stekelvarken S3k met klimkoker – Dutch pillbox type S3k ‘Porcupine’ with vertical access shaft.

Foto overgenomen van dhr. B. Slaats

Hoeveel nut heeft het om een groen geverfde tank te camoufleren met takken en bladeren als je in een stad moet vechten? Geen enkele natuurlijk en geconfronteerd met die vraag ontwikkelde het Britse leger voor hun troepen in Berlijn het zogenaamde 'Urban camouflage scheme'. In de jaren 80 werd dat geschilderd op de Chieftain tanks en tegenwoordig zijn ook de Challenger 2 tanks ervan voorzien. 

Lees hierover o.a. meer over in het volgende online artikel: Berlin brigade urban camouflage scheme.

Of bekijk op Youtube de volgende informatieve film (9:45 minuten speelduur), getiteld What is this strange tank camouflage?

- Bijdrage Henry Klom -