medailles.jpg

Topi Merah: de paracommando’s van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger  1946-1950

door S. Postma

ISBN 978-90-832-4133-3

415 pagina’s  A4

Prijs € 39,00 inclusief verzendkosten

Dit boek is alleen direkt te bestellen via de website van uitgeverij Flying Pencil

Iedereen kan tegenwoordig een boek maken en uitgeven. Maar niet al die boeken belanden in de boekwinkels. Zeker bij kleine uitgeverijen en privé publicaties is dat niet het geval. Het internet is de plaatst waar dat soort boeken worden aangeboden maar daar kan je nooit fysiek door een boek bladeren om te zien of het iets is. De kwaliteit van een boek hangt erg af van de schrijver en de behandeling van het onderwerp en zonder onafhankelijke informatie is een internet aankoop vaak een blinde gok of het wat is of niet.

Dat betekend niet dat al die boeken slecht zijn want er zitten ook pareltjes tussen. Het boek ‘Topi Merah’ over de geschiedenis van de ‘Rode Baretten’; de Paracommando’s van het KNIL, is er zo eentje. Een A-4 hardcover met maar liefst meer dan 400 pagina’s over dit zelden beschreven onderwerp.

Het boek zit zo boordevol met fotomateriaal dat je jezelf de vraag kan stellen of het eigenlijk niet een fotoboek is met wat tekst. Al dat fotomateriaal is bijzonder goed beschreven en je maakt kennis met heel veel namen bij de gezichten van de mannen. Dat is zeker een kracht van dit boek maar de teksten zijn toch niet te onderschatten. De opbouw van de eenheid en de inzet bij de verschillende militaire operaties zijn helder en chronologisch beschreven.

Een militair historische purist zou kunnen klagen dat het boek niet voldoet aan de regels voor annotatie waardoor de gegevens niet verifieerbaar zouden zijn. Boeken die daar wel aan voldoen zijn daardoor trouwens meestal onleesbare gedrochten en dat is dit boek zeker niet. De schrijver heeft zich onder andere gebaseerd op interviews met veteranen en als je niet de uitwerking van die gesprekken tot je beschikking hebt dan valt er toch verdomd weinig te verifiëren voor de pietlut.

Die veteranen komen zelf vaak aan het woord en spreken dan over acties en gebeurtenissen waar ze zelf bij waren. Daardoor zitten er in dit boek heel weinig schematische kaarten van acties waar je tussen alle andere betrokken eenheden een tekentje van een parachute moet zien te ontdekken. Het zijn de persoonlijke documenten, het eigen fotomateriaal die het verhaal dragen en vertellen. Vaak vervallen dat soort boeken tot een bundeling van een willekeurig allegaartje van herinneringen. Dat is hier zeker niet het geval. De auteur heeft een gedegen historische achtergrond geschreven die de leidraad is voor dit boek en daarin heeft hij ruimte gelaten voor die persoonlijke toets.

Al met al, is het goed geschreven overzichtswerk geworden over een eenheid waar nog geen boek over uitgegeven was. Natuurlijk zijn bepaalde acties gedetailleerder en technischer te beschrijven. Ook zijn ze in een grotere context te plaatsen wat een koude klinische benadering zou zijn voor dit onderwerp. Dit warme boek plaatst de mannen voorop, laat ze aan het woord en geeft zo een inkijkje in het leven en werken van de para’s van toen.

Dat dit boek in de smaak valt bij het publiek mag blijken uit het feit dat de uitgever is over gegaan tot een tweede druk.

Henry Klom Februari 2024 voor de website van Mars & Historia