infanterie.jpg

Op zaterdag 19 september j.l. bezocht een klein gezelschap van leden van de vereniging, samen met enkele gasten van de herensociëteit De Witte uit Den Haag, het slagveld van Waterloo. De dag begon met een kop koffie in het nieuwe restaurant, bij de Hameau du Lion, welke afgelopen jaar gebouwd is met de facade van het oude Cotton museum.

Na aanschaf van tickets in het vernieuwde en ondergrondse bezoekerscentrum werd vervolgens gestart met een uitleg van de positie van het slagveld, om dan de Rue des Vertes Bornes af te wandelen. In een klein uurtje wandelen passeerden allemaal wetenswaardigheden over de slag, hoe dichtbij de linies waren en La Belle Alliance te zien was waar Napoleon tijdens de slag het commando voerde. Onderweg passeerde het gezelschap de positie van de gecombineerde halve batterijen van de bereden artillerie van de kapiteins Gey en Petter; een stukje geschiedenis waar voorheen weinig aandacht aan is besteed of waarvan zelfs maar de positie van bekend was.

Doel van de wandeling was het onlangs geheel gerestaureerde hoevecomplex van Hougoumont. Tussen de uitleg door van wat hier allemaal had plaatsgevonden tijdens de veldslag, zoals hoe een kleine strijdmacht van verdedigers het kon volhouden tegen duizenden Fransen dankzij een dikke heg, of waarom de hoeve deels in brand vloog, werd er te velde een eenvoudige doch voedzame lunch genoten. Daarna kon iedereen vrij rondwandelen door de voormalige siertuin, om vervolgens (deels) de bus terug te nemen richting het Leeuwendorp.

 

Na een korte versnaperingspauze, werd dan het panorama bezocht, om ook hier bij dit prachtige schilderij het kundige en enthousiaste commentaar te krijgen van de rondleider Erwin Muilwijk. Hierna splitste het gezelschap zich op, voor een verder vrij bezoek.

Als laatste werd één ander belangrijk doel van het uitstapje gerealiseerd met de laatste leden van de vereniging, namelijk een bezoek aan de hoeve Mont St. Jean. Ook deze is recentelijk gerestaureerd en er huist thans een lokale bierbrouwerij in. Tijdens de slag werden hier zo'n 3000-4000 gewonden verzorgd, en einde van dit jaar (of begin volgend jaar, dat is momenteel nog onduidelijk), zal er over dit thema een klein museum geopend worden in deze hoeve. Nu werd de dag hier besloten met een hamburger en wat biertjes.