vaandels.jpg

Op 27 februari 1942 vond de zeeslag in de Javazee plaats, waarbij de Geallieerde vloot onder commando van schout-bij-nacht Doorman vernietigend werd verslagen. Niettemin is het toch belangrijk te kijken naar de Japanse tegenstander, die juist tijdens die zeeslag er achter kwam dat haar maritieme strategie en in te zetten tactieken tekort kwamen! En dat nog slechts drie maanden na de overval op Pearl Harbour.

Hierover schreef de historicus Wim Remmelink in 2019 in het tijdschrift Militaire Spectator een artikel, getiteld You engage and then you see: the battle of the Java Sea from a Japanese perspective.

Ook de ervaringen van de commandant van de Japanse torpedobootjager Amatsukaze zijn te lezen via de website Traces of War: Tameichi Hara, Slag in de Javazee vanuit Japans perspectief.

Onze website heeft al meermaals aandacht besteedt aan de Slag in de Java Zee, dus klik bovenaan dit artikel de tag aan om nog meer te lezen. In 2017 publiceerde ons kwartaalblad 'Mars et Historia' een special over de zeeslag (nummer 1).