kraagemblemen.jpg

Op woensdagavond 15 mei presenteert de Geschied- en Oudheidkundige  Kring  van Stad en Land van Breda "De Oranjeboom" haar 71e Jaarboek, waarin dieper ingegaan wordt in allerlei artikelen over de rijke militair-historische geschiedenis van Breda als garnizoensstad. Of zoals de voorzitter van "De Oranjeboom" het verwoordt: "Allerlei aspecten van het militaire leven in de stad worden in het jaarboek uitgediept. Er zijn bijdragen over: de militaire tehuizen, de taptoe en de protesten, jubileumoptochten van de KMA, de introductie van voetbal door de cadetten, de Poolse soldaat Lesman, de verdediging van Brabant tijdens de Tweede Wereldoorlog en de gevolgen van de Belgische opstand voor Breda. Omdat juist dit jaar de Seeligkazerne is verbouwd tot een aansprekende onderwijslocatie voor De Rooi Pannen zijn we blij daar te gast te zijn voor de presentatie van het nieuwe jaarboek. In drie korte lezingen maken drie auteurs u nieuwsgierig naar de geschiedenis van deze eeuwenoude artilleriekazerne. De eerste lezing gaat over de kazerne zelf. De tweede lezing gaat over het leven van generaal Seelig. En afsluitend benadert Wim Klinkert het thema ruimer."

De presentatie met lezingen is voor iedereen die geïnteresseerd is te bezoeken. Aanmelden voor 8 mei via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Locatie: De Rooi Pannen 

Fellenoordstraat 93, 4811 TH Breda 

Programma: 

19.30  Ontvangst met thee en koffie 

20.00  Opening door interim voorzitter De Oranjeboom 

20.05  Ir. Gustaaf Boissevain (Rijksvastgoedbedrijf) 

Van Gasthuisvelden naar Seeligkazerne. 350 jaar van militair terrein tot opleidingscentrum

20.20 Drs. Jack de Graaf (NLDA/KMA) 

Generaal Seelig: onderwijsman en krijgsman  

20.35 Prof. dr. Wim Klinkert (NLDA/KMA en Universiteit van Amsterdam) 

Breda en zijn militaire bewoners

20.50 Dr. Frans Gooskens (voorzitter redactie) 

Auteurs en artikelen in Jaarboek 71

Aanbieding eerste exemplaar aan de heren J. Tuijt (voorzitter Senaat van het Cadettenkorps) en C.F.M. van Strien (lid College van Bestuur De Rooi Pannen). 

21.05 Afsluiting officiële deel en uitnodiging voor receptie