kraagemblemen.jpg

Een onderwerp als militaire gebouwen zal niet meteen hoge ogen scoren als het gaat over het onderwerp militaire historie in het algemeen. Niettemin is het zeer bijzonder dat juist voor de geschiedenis van een barak als onderkomen voor militairen en de latere bouw van zelfs een kazerne gedurende de Bataafs-Franse tijd hier in Nederland, dhr. Bakker er in geslaagd is om dat verhaal voor Diemen te vertellen.

In een prachtig geïllustreerd artikel gepubliceerd in 2017 in het blad Historische Kring Diemen, beschrijft hij de zoektocht middels oude kadasterkaarten en overig archiefmateriaal: tot Suppletie van 't Kwaaden Slot - bouw en sloop van een militaire barak en een kazerne in Diemen 1787-1816.

De Ossenmarkt in Amsterdam met links een cavaleriekazerne circa 1790, als contemporain voorbeeld

In het kader van onze verenigingsactiviteit met een bezoek aan de overblijfselen van het militaire kamp te Rijen tijdens de periode van de Belgische Opstand, is bovenstaand artikel een mooi voorbeeld van verdwenen militaire sporen die ditmaal niet teruggehaald zijn met behulp van de archeologie, maar met de bestudering van historisch bronmateriaal.

Wie deel wil nemen aan het bezoek aan Rijen kan zich tot 3 mei opgeven; bezoek onze pagina Activiteiten hier op de website.