tank.jpg

Negen jaar lang hield koning Willem I zijn leger gemobiliseerd tijdens de periode 1830-1839, om een eventuele nieuwe invasie te starten tegen de 'opstandige Belgen' die zich in 1830 onafhankelijk hadden verklaard. Die legerconcentratie speelde zich voornamelijk af in het dorpje Rijen, waar meer dan 13.000 manschappen bijeen waren gebracht door de jaren heen. In de huidige bossen rondom Rijen zijn nog altijd de archeologische overblijfselen aanwezig van dit grote militaire kamp.

Hierover valt e.e.a. te lezen in een artikel van het dagblad BN De Stem, met een interview van de archeoloog Jos Roijmans, getiteld Archeoloog pleit voor nationaal monument, Kamp Rijen een digitale 'Rembrandt'. Op zaterdag 18 mei organiseert Mars et Historia een themadag over dit legerkamp, met een lezing en wandeling door de bossen, op zoek naar de sporen van deze militaire geschiedenis. (Zie onze pagina Activiteiten om je aan te melden!)

Plattelandsschutterij, door Gerret Jasink van de Poll, gedateerd 1834 (© Rijkmuseum Amsterdam)

Samen met Bart Beex schreef Jos Reijmans een artikel over het kamp in Rijen in ons kwartaalblad Mars et Historia in aflevering 3 uit 2018, getiteld Belegeringsoefening De Vijf Eiken 1832: sporen in het landschap.