Na de oorlog met Irak nam Nederland deel aan de bezetting van het land, met de intentie veiligheid voor de bevolking te garanderen, het bestuur te helpen hervormen en te assisteren met de wederopbouw. Voor deze taak onder supervisie van de Verenigde Naties werd de troepenmacht SFIR in het leven geroepen, voluit Stabalization Force Iraq. In vijf tours zette Nederland achtereenvolgens mariniers, gemechaniseerde infanterie en de luchtmobiele brigade in, van 2003 tot en met 2005. Alhoewel nog maar kort geleden, toch al weer onderdeel van de militaire geschiedenis.
In hun studie A gentle occupation gaan de auteurs Ten Cate en Brocades-Zaalberg dieper in op de aanpak van de Nederlandse troepen, of zoals ze zelf stellen: A Gentle Occupation analyses Dutch military operations in the aftermath of the 2003 US-led invasion in Iraq. It raises the question why, in contrast to most allied troops elsewhere in Iraq, Dutch forces in Al Muthanna province met with little resistance and left Iraq self-confident of their ability to deal with this type of stabilisation operations.
Lees de gehele studie uit 2014 via de volgende weblink: A gentle occupation: Dutch military operations in Iraq, 2003-2005.