tank.jpg

Halverwege de jaren 1620 maakte de VOC de dienst uit op het eiland Formosa (het huidige Taiwan) en had daar een lucratieve handelspost, om zo ook de handel met China te controleren. Ondertussen brak er echter een burgeroorlog in datzelfde China uit tussen de regerende Ming-dynastie en de rivaliserende Qing-dynastie van de Mantsjoes. Deze laatste wist de overhand te krijgen, waardoor de Ming generaal Koxinga een uitvlucht zocht vanaf het vaste land en zijn oog op Formosa liet vallen.

In april 1661 arriveerde Koxinga met een vloot van honderden jonken voor Formosa, en wist de VOC met haar militairen te isoleren in Fort Zeelandia. Na een lange belegering van negen maanden gaf het fort en haar garnizoen zich over begin 1662. Dit alles over de strijd en voorgeschiedenis is in het kort te lezen via de website Historisch Nieuwsblad: Hoe Taiwan Chinees werd.

Wie meer wil weten kan ook terecht in onze rubriek Boeksignaleringen voor Oktober 2015, toen het boek De val van Formosa: hoe een Chinese krijgsheer de VOC versloeg werd gepubliceerd. Bovendien zullen we nog dit weekeinde hier op deze website verder aandacht besteden in de rubriek Recent Onderzoek aan de militaire machine van de VOC.