Aan het einde van de 16e eeuw en het begin van de 17e eeuw was overal door Europa de opkomst en invloed van de staat merkbaar. Waar voorheen particulier initiatief, bijvoorbeeld ten tijde van militaire conflicten, de norm was, werd dit steeds meer gemonopoliseerd door de opkomende centrale macht (van de staat). Het oorlogsbedrijf werd voortaan centraal (of steeds centraler) aangestuurd. Dat betekende tijdens de eerste drie Engelse oorlogen, dat zowel de Nederlandse Republiek als het Engelse koninkrijk als staten te maken kregen met de verzorging van gevangen genomen zeelieden.
In het tijdschrift The Mariner's Mirror (Issue 2, 2018) schreef dhr. Gijs Rommelse samen met Roger Downing een bijzonder artikel over dit onderwerp, wat hier online te raadplegen is: State formation and the private economy: Dutch prisoners of war in England, 1652–1674.
Gijs Rommelse schrijft al jaren over krijgsgevangenen, de Engelse oorlogen, en meer, en heeft daarover o.a. ook gepubliceerd in ons tijdschrift Mars et Historia. Bovendien was hij dagvoorzitter van het symposium over krijgsgevangenen, georganiseerd vorig jaar september 2017 door het Historisch Tijdschrift Holland, het Museum Vlaardingen en onze vereniging Mars et Historia.