kareldoorman.jpg

Dit jaar zal op 9 & 10 mei 2015 een grootse herdenking plaatsvinden te Ypenburg voor de strijd welke in de meidagen van 1940 plaatsvond rondom het gelijknamige vliegveld. Deze strijd was onderdeel van de Slag om de Residentie, waarbij Duitse paratroepen middels diverse luchtlandingen een poging ondernamen om zowel de Nederlandse generale staf als wel koningin Wilhelmina gevangen te nemen en zo een vroegtijdig einde te forceren aan het verzet van het Nederlandse leger voor de verdediging van het vaderland. Dit evenement wordt ondersteund door het Ministerie van Defensie en meer informatie kunt u vinden op de website van de Historische Vereniging Buitenplaats Ypenburg.

 

Tientallen re-enactors (acteurs) zullen op 9 mei de strijd om het vliegveld doen herbeleven, waarbij ook pantserwagens zullen worden ingezet. Indien de voorbereidingen het verder toelaten zullen ook Duitse paratroepers landen.

 

Te midden van dit al kunt u het voormalige Luchthavengebouw daterend uit 1936 aanschouwen, welke thans een Rijksmonument is. Tijdens de gevechten werd het zwaar beschadigd en brandde geheel uit, maar werd gedurende de bezetting door de Duitsers hersteld.

In 2011 verscheen in het kwartaalblad Mars et Historia al een interessant artikel over de papieren van de Duitse bevelhebber van de Duitse luchtlandingstroepen, Von Sponeck!

Wanneer er meer nieuws over dit bijzondere evenement te melden is, zullen wij hier kond van doen. Ondertussen verwijzen we ook naar de publicatie van ons lid de heer Brongers, te weten "De slag om Ypenburg", gepubliceerd in het jaar 2000.