f16.jpg

Ruim 700 Nederlanders besloten na het uitbreken van de burgeroorlog in Spanje met de couppoging van de ultrarechtse krachten onder leiding van generaal Franco, om de Spaanse republiek te steunen in haar militaire strijd. Zij kwamen terecht in de Internationale Brigades, waar ook vele andere buitenlandse vrijwilligers deel namen aan de strijd tegen de door Italië en Duitsland gesteunde fascisten. Ook al is de deelname aan deze strijd hier duidelijk politiek links gemotiveerd, vormt het toch een bijzonder onderwerp dat ook vanuit militair-historisch perspectief interessant is... want is oorlog niet altijd verbonden aan politiek.

De Stichting Spanje 1936-1939 gaf enkele jaren terug een bijzonder boek wederom uit in digitale vorm, welke zeer lezenswaardig is: Nederlanders onder commando van Hollander Piet in Spanje.

Ook het TV-programma Andere Tijden besteedde een aflevering (30 minuten) aan het onderwerp: Arie en Sybe vechten tegen Franco. Strijdlustige Nederlanders in de Spaanse Burgeroorlog.