medailles.jpg

De Vierde Engelse Oorlog was het resultaat van de Nederlandse erkenning in 1780 van de onafhankelijkheid van de Amerikaanse kolonies, met een oorlogsverklaring van Groot-Brittannië aan ons land. De Noordzee werd geblokkeerd door de Britse marine. Wanneer de Nederlandse marine een konvooi handelsschepen escorteert komt het op 5 augustus 1781 tot een treffen van twee kleine vijandelijke eskaders op de Doggersbank. De uitkomst van de zeeslag is na enkele uren onbeslist, maar als nooit tevoren wordt de Nederlandse commandant Zoutman als een ware held binnengehaald en was de euforie in de republiek van ongekende hoogte.

Buste van kapitein Wolter graaf Bentinck (© Rijksmuseum Amsterdam)

Toch kwamen een gelijk aantal manschappen en officieren om aan beide zijde, en raakten er zo'n 400 man gewond. Onder hen de kapitein van de Batavier, kapitein Wolter graaf Bentinck, die zwaar gewond raakte door een kanonskogel aan de linker schouder. Ondanks de goede verzorging stierf hij drie weken later. Hoe verging het die andere gewonden? Daarover vertelde dhr. Haneveld in een lezing, welke later werd gepubliceerd in het Tijdschrift voor de geschiedenis der geneeskunde, natuurwetenschappen, wiskunde en techniek in 1982: Medische aspecten van de Slag bij Doggersbank.

Verder vonden wij nog een ander artikel online over deze gewonden verzorging in het Amsterdamse gasthuizen van dhr. Hellinga uit 1923, gepubliceerd in het Nederlandsch Tijdschrift voor Geneeskunde: De Amsterdamsche gasthuizen en de slag bij Doggersbank.