infanterie.jpg

Onlangs plaatsten wij hier in januari nog een bericht over de Nederlandse wapenindustrie in de 17e eeuw, de tijd van de Tachtigjarige Oorlog. Ook nu is het wederom interessant aandacht te besteden aan deze florerende industrie, door terug te grijpen op een tentoonstelling van het voormalige Legermuseum te Delft, getiteld Meesterwerk. Hollandse Vuurwapens uit de Gouden Eeuw uit 2004. Hier werden een groot aantal vuurwapens tentoongesteld uit de door het Rijksmuseum aangekochte en wereldberoemde Collectie Visser. 

Alhoewel een begeleidend schrijven bij de tentoonstelling van destijds, is het artikel welke de wapenexpert dhr. Puype schreef voor het jaarboek Armamentaria nog steeds boeiend vanwege de vele details: De Glorie van de Nederlandse geweermakerij in de zeventiende eeuw.

Voor wie alles over de bijzondere Visser Collectie wil weten, verwijzen we naar de drie dikke delen (vijf banden) waar deze door dhr. Puype is beschreven. En wie meer over het krijgsbedrijf wil leren tijdens de Tachtigjarige Oorlog, raden we aan om de online studie te lezen in de rubriek Recent Onderzoek op deze website, Het beleg van Den Bosch in 1629.