tank.jpg

Recentelijk dook via het internet onderstaande illustratie op met daar op overduidelijk een afbeelding van een gezelschap Nederlandse troepen uit waarschijnlijk het jaar 1815. De artiest aan welke deze illustratie werd toegewezen via het veilinghuis met online website was volgens ArtValue.com de Duitse illustrator en schilder Johann Michael Voltz (1784-1858).

De afbeelding zoals overgenomen van de veilingsite toont een gemêleerd gezelschap van soldaten en officieren uit alle drie de takken van de landmacht, te weten infanterie, cavalerie en artillerie. Bijzonder is de afbeelding van een sappeur in vol ornaat met al het lederwerk inclusief schort, waaruit in ieder geval geconcludeerd kan worden dat het geen afbeelding betreft van het veldleger uit 1815, want destijds was dit leerwerk alleen nog gedistribueerd aan eenheden van de Nationale Militie uit de zuidelijke provincies van het koninkrijk. Deze waren pas eind april/begin mei 1815 opgericht en maakten geen deel uit van het veldleger dat inmiddels na Waterloo richting Parijs was opgemarcheerd.

Diverse voorlopige conclusies geven de indruk dat we hier te maken hebben met een illustratie die uit alle drie de wapenvakken verschillende militie-eenheden weergeven, waaronder ook inderdaad die van de artillerie en het Karabiniersregiment van de Nationale Militie. Zou Voltz destijds in 1815 op doortocht zij geweest door de zuidelijke Nederlanden en hier eenheden van de Reserve Armee zijn tegengekomen? Heeft Voltz als illustrator nog meer thans onbekende illustraties gemaakt van Nederlandse eenheden uit 1815? Zijn er leden binnen onze vereniging die meer weten en de webbeheerder een antwoord kunnen sturen?!