artillerie.jpg

Het 4e Nummer van ons kwartaalblad Mars et Historia voor de 51e Jaargang verschijnt eind december. Wederom is het gevuld met nieuw & origineel onderzoek naar de Nederlandse militaire historie.

In dit vierde nummer presenteren we diverse artikelen, waaronder twee met een geneeskundige zorg achtergrond. De auteur Zonderop gaat in op de opkomende zorg voor invalide militairen in de 19e eeuw en dan met name het Invalidehuis te Leiden. De historicus Willemsen behandelt de uitzending van een Rode Kruis ambulance uit Nederland, onder het commando van Dr. Voerman tijdens de Eerste Balkanoorlog (1912-1913). 

Verder lost de auteur Wink het mysterie op omtrent de authenticiteit van een Hollands vaandel van het 5e Regiment van Linie dat ooit werd buitgemaakt door de Britten in de 1809 campagne in Zeeland, in Chelsea Hospital terecht kwam en nu onderdeel vormt van het National Army Museum. En verder is er uitgebreid aandacht voor het 100-jarige jubileum van de KVNRO, de vereniging van reserve officieren, geschreven door de heren Maas en De Natris (auteurs ook van dit jubileumboek!).

Verder geeft redacteur Corstiaan Prince een uitgebreid verslag van het in september mede door Mars et Historia georganiseerde symposium Hollandse krijgsgevangenen in Vlaardingen. En schrijft Wim Adriaansen een recensie over het onlangs privé uitgegeven boek van Jacques Bartels over ceremoniële sabels bij de Koninklijke Luchtmacht.

Al met al een nummer dat zowel voor leden als anderen interessante leesstof biedt.