vaandels.jpg

Soms komt de militaire geschiedenis heel dichtbij, zoals met het neerstorten van een toestel van de Marine Luchtvaartdienst in 1981 boven de Ierse Zee tijdens een patrouilletocht ter observatie van vijandelijke Russische onderzeeboten. Hoe dichtbij? Wel, ons lid dhr. Theo Postma was daarbij destijds betrokken en aanwezig in het toestel als Luitenant-ter-Zee (oudste categorie) en bovendien oud-commandant bemanning 31 / Atlantic 255.

Afgelopen week zond het programma Andere Tijden een aflevering uit, waarin Theo Postma ook aan het woord komt, getiteld Mayday Mayday neerstortende marinevliegtuigen.

Voor zover het programma de schuld legt bij Defensie voor de gebreken aan het toestel, is het duidelijk dat het personeel hierover al jaren klaagde en de politiek dit negeerde. Niettemin, op het persoonlijke vlak en de kleine geschiedenis, overleefde Theo Postma de ramp, werd uiteindelijk binnen de MLD nog voor zijn pensionering bevorderd tot de rang van 1e Luitenant-ter-Zee. 

Daarna was Theo ook een aantal jaar hoofdredacteur van ons kwartaalblad Mars et Historia, en is daarvoor o.a. benoemd tot Lid van Verdienste.