artillerie.jpg

De Franse soldaat Etienne Babois kreeg ten tijde van keizer Napoleon de kans om na zes jaar als conscriptie soldaat te hebben gediend, de overstap te maken naar het korps Douanes Imperiales. Als sous lieutenant belande hij als zodanig in Friesland, waar hij trouwde met een lokaal meisje, Jacoba Bakker. Nog maar net getrouwd werd hij opgeroepen om in 1812 deel te nemen aan de veldtocht tegen Rusland. Zijn juist gehuwde vrouw mocht nog net mee als een van de vier marketentsters. 

In het tijdschrift Sneuper verscheen in 2015 een artikel over deze Babois, die na vele omzwervingen en verwonding in Rusland terugkeerde eind 1813 in Nederland, destijds nog onderdeel van het Franse keizerrijk. Bijzonder is bovendien dat hij na de verdrijving van de Fransen in 1814 bleef wonen in Friesland en een winkelier werd. Zonder nu nog meer te vertellen over deze kleine geschiedenis, verwijzen we u door naar het online blad van Sneuper, waar u vanaf pagina 23 de wetenswaardigheden kunt lezen: Etienne Barbois, een Fransman die Fries werd.

Wat het verhaal nog verder bijzonder maakt, is dat Babois' vrouw en marketentster Jacoba Bakker nog een relaas heeft achtergelaten over de terugtocht uit Rusland en hun vele problemen, welke hier is te lezen via de website Friezen in dienst van Napoleon: Reisverhaal.

Dit maakt de grote militaire geschiedenis weer eens tot een klein en persoonlijk verhaal.