vaandels.jpg

Hoewel de strijd in mei 1940 met de Duitse inval al snel beslecht werd en na vijf dagen de Nederlandse strijdkrachten zich overgaven, werden er toch honderden Duitse soldaten krijgsgevangen genomen. Onder hen ook vele Fallschirmjäger, oftewel troepen van de Duitse luchtlandingseenheden die het westen van ons land overvielen en door succesvolle tegenacties uitgeschakeld werden.

De historicus Jelmer Rotteveel spreekt op 29 september over dit onderwerp, en hoe deze gevangen genomen soldaten nog voor de capitulatie werden afgevoerd naar Engeland. Om u alvast te oriënteren over de afvoer van deze krijgsgevangenen raden we aan om de volgende webpagina te consulteren: Meidagen 1940 in IJmuiden en Amsterdam.

Meld u aan voor het symposium "Hollandse krijgsgevangenen" dat op vrijdagmiddag 29 september a.s. wordt georganiseerd in het Museum Vlaardingen. Alle informatie hiervoor vind u hier op deze website op de pagina Activiteiten.

Dhr. Rotteveel is momenteel als extern doctoraal student verbonden aan de Universiteit van Leiden en was mede-oprichter van het blad en online forum Acta Historica, een platform voor jonge historici. Zijn lezing is getiteld Duitse krijgsgevangenen tijdens de meidagen van 1940.

Een Duitse krijgsgevangen soldaat wordt afgevoerd door een Britse officier. Op de achtergrond aan boord van het schip is een begeleidende Nederlandse soldaat te zien. (Foto overgenomen van de website mei1940.nl)