artillerie.jpg

In 2013 verleende de toenmalige koningin Beatrix een vaandelopschrift aan de Koninklijke Luchtmacht. Als uiterlijk teken van deze toekenning hechtte zij aan het vaandel een cravatte met de tekst en datum van toekenning van het opschrift. De tekst op het cravatte vermeldt "Kosovo 1999" en werd eervol verleend voor de deelname aan de Operatie Allied Force. Het betrof een NAVO-missie tegen Servië, voor de bevrijding en bescherming van het zich onafhankelijk makende Kosovo. 

Voor de achtergronden voor het verlenen van deze eervolle cravatte schreven de heren Müller en De Winter (de laatste als medewerker NIMH en bovendien voorzitter van onze vereniging) een uitgebreid artikel in het tijdschrift Militaire Spectator, welke u hier kunt lezen: Onderzoek naar Allied Force staaft toekenning vaandel opschrift Koninklijke Luchtmacht.

Een cravatte is een tijdelijk symbool van onder meer de toekenning van vaandel- en standaardopschriften . Bij vernieuwing van het vaandel of vaandeldoek wordt de tekst van de cravatte overgezet naar het doek en wordt de cravatte niet meer gevoerd. 

Dat deze militaire NAVO-missie kon gebeuren en wat de Nederlandse rol daar in was, komt binnenkort nog aan bod in onze rubriek Recent Onderzoek.