vliegtuigen.jpg

In het themanummer over de Slag in de Javazee schrijft Tristan Broos over de bijzondere geschiedenis van marineofficier-vlieger der 2e klasse Rijnders, en hoe deze samen met kameraden de kans greep om uiteindelijk bij de Japanse invasie van Java te ontsnappen richting Australië met een Catalina PBY-4 watervliegtuig, om de strijd later vanuit Ceylon voort te zetten tegen de Japanners.

Er zijn echter meer heroïsche voorbeelden van vliegers van het ML-KNIL, die op wonderbaarlijke wijze wisten te ontsnappen per vliegtuig. Zo is er bijvoorbeeld het verhaal van Fred 'Pulk' Pelder, dat deze week in het Algemeen Dagblad werd gepubliceerd. Vanaf Java vloog ook deze officier van Java, om koers te zetten via Sumatra naar Ceylon. Diens bijzondere verhaal is te lezen via de volgende weblink: 'Pulk' geëerd na miraculeuze ontsnapping aan Japanners. Pelder zou de strijd voortzetten in het Nederlandse B25-Mitchell bommenwerper squadron vanuit Australië, waarover nog een interessante weblink is te vinden, namelijk: Neglected B-25 to Resettle in Australia.

Weer een ander voorbeeld is dat van de vlieger-waarnemer Pieter Cramerus, die ook vanaf Java weet te ontsnappen richting Austrialië en vervolgens een verdere luchtmacht opleiding geniet in de USA aan de Royal Netherlands Military Flying School, om de oorlog voort te zetten als jachtvlieger bij het No. 322 (Dutch) squadron in een Spitfire. Lees hierover alles, inclusief filmbeelden met interview van Cramerus zelf op de website: Strijdbewijs.

Gerestaureerde B25 Mitchell bommenwerper in Australië, met de bijnaam 'Pulk' (© Fred Pelder, overgenomen van AD.nl)