kareldoorman.jpg

Het is eigenlijk al een klein beetje oud nieuws, maar vorig jaar is na een jarenlange protestactie dan toch eindelijk het doek gevallen voor de boerderij aan het kruispunt van het voormalige slagveld van Quatre Bras. Aldaar vochten op 16 juni 1815 in de eerste uren de Nederlandse troepen onder leiding van de Prins van Oranje tegen een overmacht aan Franse divisies, onder leiding van Maarschalk Ney.

De boerderij verkeerde al meer dan een decennium in een bouwvallige toestand, en helaas heeft de Belgische (federale en lokale) overheid besloten dat het geen markant historisch gebouw was om te restaureren. Nu zal er nieuwbouw verrijzen op deze historische grond. Ten westen van het kruispunt, op de weg naar Nivelles, bevindt zich nog altijd het Nederlandse cavalerie monument.

De hoeve was een verzamelpunt tijdens de veldslag in 1815 voor zowel gewonden als het reservepark van de artillerie (© foto dhr. Dominique Timmermans, Les monuments de l'Empire)

Hopelijk houdt de projectontwikkelaar zich in ieder geval bij de nieuwbouw aan het architerturale plan de façade van het gebouw weer te geven (© foto dhr. Dominique Timmermans, Les monuments de l'Empire)

Wij bedanken dhr. Timmermans uit België voor de reproductierechten van bovenstaande foto's en verwijzen graag verder naar diens website Les monuments de l'Empire, waar u nog veel meer vindt over het behoud van allerlei monumenten uit de periode van de Revolutionaire- en Napoleontische oorlogen. (Respecteert u graag de copyrights op deze foto's!)