Op zondag 7 augustus is er in het luchtoorlogmuseum Fort Veldhuis, een lezing over luchtfotografie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de vijf jaren van Duitse bezetting van Nederland ging er haast geen dag voorbij of ergens hoog in het Nederlands luchtruim zoemde het sonore geluid van een geallieerd verkenningsvliegtuig. De enige wapens die de piloot bij zich had waren hoogte, snelheid en.... camera's. Het resultaat van deze verkenningsvluchten tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn miljoenen luchtfoto's, doorgaans van een verbluffende kwaliteit. Deze luchtfoto's werden door het geallieerde opperbevel niet alleen gebruikt om toekomstige strijdplannen uit te stippelen, maar ook om Duitse troepenbewegingen nauwlettend in de gaten te houden. Thierry van den Berg vertelt hoe dit in zijn werk ging en toont hij de resultaten van deze luchtopnames. De lezing vangt aan om 14.00 uur in de presentatieruimte van het museum.
Thierry van den Berg is werkzaam voor een bedrijf dat onderzoek doet naar explosieven die zich nog in de Nederlandse bodem bevinden. In deze hoedanigheid bezocht hij vele archieven in binnen en buitenland en bestudeerde daar luchtfoto’s uit de oorlog. Hij raakte hier zo van gebiologeerd dat hij zich er verder in ging verdiepen. Hij is medeauteur van het boek “De bezetting in vogelvlucht”, over luchtfotografie.
Toegang: Volwassenen € 3,50, kinderen van 8 tot 12 jaar, € 2,50, kinderen jonger dan 8 jaar gratis en houders van een veteranenpas gratis. Openingstijden 11.00 uur – 17.00 uur.
Luchtoorlogmuseum “Fort Veldhuis”, Genieweg 1, 1967 PS Heemskerk. 06-20298691 / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / www.arg1940-1945.nl