artillerie.jpg

Tussen 1888 en 1900 werden er acht zogenaamde beschermde kruisers gebouwd, welke ook wel bekend staan als pantserdekschepen. Deze benaming kregen de schepen vanwege een doorlopend 50mm dik pantserdek. Daarentegen beschikte geen van de acht schepen over een doorlopende pantsergordel, en waren voor die tijd zeker niet opgewassen tegen de grotere pantserschepen van bijvoorbeeld Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland. Voor het neutrale Nederland waren deze schepen echter wel degelijk voldoende binnen de bestaande marine politiek van die tijd, welke zich concentreerde op handhaving van de neutraliteit en bescherming van de koloniën.

Het bekendste pantserdekschip is ongetwijfeld de Hr. Ms. Gelderland geweest, welke in 1898 te water werd gelaten en zelfs nog tot aan 1944 dienst zou doen als luchtafweerschip binnen de Duitse Kriegsmarine. Het schip werd in 1944 door de Russische luchtmacht aangevallen en tot zinken gebracht bij de Finse haven Kotka.

Voor meer informatie over de rijke geschiedenis van de Gelderland kun je het weblog bezoeken Pantserdekschip Hr. Ms. Gelderland.

Pantserdekschip Gelderland 

Afbeelding ontleend aan de weblog Pantserdekschip Hr. Ms. Gelderland.