kareldoorman.jpg

Binnenkort verschijnt er een nieuw boek over de Georgische opstand op het eiland Texel in 1945 van de auteurs Serge Blom en Rolf de Winter, via het Nederlands Instituut voor Militaire Historie. Bijzonder is dat Rolf de Winter niet alleen verbonden is aan het NIMH, maar tevens ook voorzitter is van onze vereniging Mars et Historia.

Het boek De Georgische muiterij op Texel, april-mei 1945: een militair historische gids vertelt niet alleen het verhaal van de opstand van het 822e Bataljon van Georgiërs die dienst hadden genomen aan Duitse zijde gedurende de Tweede Wereldoorlog en aan het einde van die oorlog begrepen dat zij zich dienden te verzetten uiteindelijk, maar ook hoe de burgerbevolking van het eiland Texel slachtoffer werd van die strijd en zich solidair opstelde met de Georgiërs, tegenover de aanwezige Duitse troepen. Deze strijd duurde van 6 april tot en met 26 april 1945, waarna de resterende Georgiërs de weken erna een guerrilla oorlog voerden.

Het boek is tevens een wandelgids om alle locaties opnieuw te bezoeken, en voorzien van allerlei nieuw materiaal en informatie, waaronder actueel kaart- en daar op geïntegreerd beeldmateriaa,l verkregen middels een luchtfotograaf vanuit een luchtmachthelikopter.

Terwijl Nederland op 5 mei bevrijdt was duurde het nog tot 20 mei dat Canadese troepen eindelijk op Texel arriveerden en ook daar de bevrijding een feit was. De strijd op Texel kan daarom ook wel gezien worden als het laatste gevecht van de Tweede Wereldoorlog.

Voor meer informatie lees verder!

Op de website De Russenoorlog, zoals de strijd op Texel sindsdien bekend staat, is ontzettend veel interessant materiaal te lezen alsmede ook vele interviews met bewoners van destijds die ooggetuige zijn geweest van de strijd, etc., etc.

Tevens is op de volgende weblink van het Historisch Nieuwsblad een online documentaire te bekijken, getiteld: De Russenoorlog.

Het boek De Georgische muiterij op Texel, april-mei 1945: een militair historische gids verschijnt eind april en wordt op 28 april gepresenteerd op het eiland Texel in een voor iedereen te bezoeken bijeenkomst in de kerk De Burght. Uiteraard besteden wij aandacht aan het boek in onze volgende Boeksignaleringen voor de maand mei!

De auteurs Serge Blom en Rolf de Winter op verkenning op het eiland Texel voor het boek.