Tijdens de Tweede Boerenoorlog (1899-1902) zouden in totaal zo'n 2000 Nederlanders vrijwillig strijden aan de zijde van de Boeren-republieken van Transvaal en Oranje-Vrijstaat. Bij de aanvang van de oorlog werd op 22 september 1899 officieel het Hollanderkorps opgericht, waarvan ongeveer 150 Nederlanders meteen zouden deelnemen aan de strijd. In 21 oktober 1899 namen zij al deel aan de Slag bij Elandslaagte en door de enorme verliezen betekende dit al voor het einde van het jaar de opheffing van dit korps. Niettemin waren er ook nog andere Nederlanders aanwezig in de zuidelijke punt van Afrika, die ondertussen garnizoenstaken waarnamen, en zouden in de loop van de oorlog tussen de Boeren republieken en het Britse rijk nog veel meer Nederlanders zich vrijwillig aanmelden voor de strijd.
In het voormalige jaarboek Armamentarium No. 33 van het Legermuseum publiceerde dhr. P. Schulten een interessant artikel over het deze vrijwilligers:
Nederlandse vrijwilligers in de Boerenoorlog.
Het onderwerp van de Boerenoorlog ontvangt de laatste jaren in de Nederlandse militaire geschiedschrijving steeds meer aandacht op diverse vlakken, zoals dat van het patriottisme & stamverwantschap, de overtreffende trap van nationalisme t.w. jingoïsme, alsmede de gevechtstactieken van de Boerencommando's die in de belangstelling stonden van het Nederlandse officierenkorps en wellicht heden ten dagen begrepen kunnen worden als asynchrone oorlogsvoering. We zullen daar de komende periode dus zeker aandacht aan gaan besteden!