f16.jpg

Ik val aan, volgt mij.

Dat zou het vlagsignaal zijn geweest van schout-bij-nacht Doorman toen hij zijn vlooteskader leidde tijdens de Slag in de Javazee (27-28 februari 1942) tegen de Japanse marine. Maar was dit destijds wel het echte signaal? Nee! Desondanks is dit misverstand direct tijdens de Tweede Wereldoorlog aangegrepen door de Nederlandse regering in ballingschap om de landgenoten in bezet Nederland aan te sporen, en werd nadien ook na de oorlog het belang om een beroep te doen op eenieder standvastig te zijn gehandhaafd.

De journalist Dullemans schreef een interessant artikel voor de Militaire Spectator, waarin een en ander recht wordt gezet:

De reikwijdte van een misverstaan signaal: 'Ik val aan, volgt mij' en de herinnering aan de Slag in de Javazee.

In de rubriek Recent Onderzoek op deze website hebben we nu ook meteen Dullemans' master scriptie gepresenteerd over de duiding van de betekenis van deze zeeslag! Enorm interessant om kennis van te nemen, in plaats van nogmaals alleen maar het verloop van het gevecht weer te geven.

Dat de verloren zeeslag nog altijd een enorme rol vervult in de militaire- en maritieme geschiedenis van Nederland is onmiskenbaar. Ook nu weer, nadat deze bijna 74 jaar geleden werd uitgevochten.

70-jarige herdenking van de Slag in de Javazee in 2012, in aanwezigheid van koning Willem-Alexander.