medailles.jpg

Het is lang onduidelijk geweest of Julius Ceasar in Gallica Belgica is geweest, maar de Nederlandse archeoloog Nico Roymans van de Vrije Universiteit Amsterdam meent nu de plaats te hebben gevonden bij Kessel-Lith (zo'n 10 km oost van Zaltbommel) waar de latere keizer van het Romeinse rijk in het jaar 55 v.Chr. een massaslachting teweeg bracht onder twee stammen die het noorden van Gallië waren binnengevallen. Dit waren de Usipetes en de Tencteri. Roymans heeft bij Kessel-Lith opgravingen gedaan en meent eindelijk de locatie daarmee te hebben gevonden, waarover Ceasar zelf al in zijn De Bello Gallico sprak.

Lees hier over meer op de weblink van Historiek: Locatie vroegst bekende veldslag op Nederlandse bodem vastgesteld. Twijfels bestaan er natuurlijk ook altijd bij dergelijke opgravingen, zoals wederom op Historiek hier te lezen zijn: Ceasar in Kessel. Meer informatie volgt zoals aangekondigd op Historiek.

Ondertussen is op het blog van Ancient Warfare al enig fotomateriaal te zien met artefacten van de opgravingen, die Roymans verklaringen ondersteunen. Deze kunt u hier lezen op: The massacre of the Usipetes and Tencteri.