vaandels.jpg

Afgelopen 10 juni zijn de eerste exemplaren geslagen bij de firma Van Veluw te Zeist van het draaginsigne Nobelprijs VN-militairen. Deze onderscheiding komt voort uit de Nobelprijs voor de Vrede uitgereikt in 1988 aan 13 VN-vredesmachten voor de periode 1948-1988. Zie voor meer informatie de website van het Ministerie van Defensie.

 

Afbeelding draaginsigne Nobelprijs VN-militairen

Het grootste deel der rechthebbende in Nederland op de nieuwe onderscheiding zijn zo'n 9.000 militairen van UNIFIL, die van 1979 tot aan 1985 werden uitgezonden naar Libanon.

Afbeelding herinneringsmedaille Libanon

Verder bijzonder nieuws is de aankondiging voor een nieuwe herinneringsmedaille voor militaire missies, waarover het Ministerie van Defensie in september meer over verwacht te kunnen melden. De huidige Herinneringsmedaille Vredesoperaties, waarover we nog maar 4 dagen terug berichten hier op deze Nieuws pagina, volstaat niet meer nu steeds meer missies een groter militair karakter krijgen. De verwachting is dan ook dat de eersten die voor de nieuwe medaille in aanmerking komen, de mariniers zijn die thans actief zijn in Maili en de F-16 piloten en ondersteunend personeel actief boven Irak.