vliegtuigen.jpg

Wanneer begin 1942 de Japanse strijdkrachten en haar vloot de wateren in de Stille Oceaan beheersen, alsook rondom het inmiddels gevallen Nederlands-Indië, is de weg voor hen open richting Brits-Indië en het Suez Kanaal. Ook de routes rondom Kaap de Goede Hoop komen onder directe bedreiging en de Britse regering neemt het plan op om het eiland Madagaskar aan te vallen. Dit was destijds in Franse Vichy handen, en mocht onmogelijk als Japanse maritieme uitvalsbasis gaan dienen.

In mei 1942 werd het eiland aangevallen, en bijzonder hierbij is dat ook de Nederlandse marine een aandeel speelde met de lichte kruiser Hr. Ms. Jacob van Heemskerck. Dit is terug te lezen in het recent verschenen artikel van dhr. Middelwijk in het Marineblad (Nr. 3 2022), getiteld Madagaskar mei 1942: de eerste grote geallieerde joint amfibische operatie van WOII.

Het luchtdoelverdedigingschip Hr. Ms. Jacob van Heemskerck als onderdeel van de Britse vloot in 'Admiralty Disruptive' camouflagepatroon beschilderd (originele foto van dhr. M. Thijs)