kareldoorman.jpg

Alhoewel Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog neutraal was, waren er grote groepen Nederlanders die toch kozen om mee te vechten en op avontuur gingen. Daarnaast waren er ook Nederlandse emigranten die bijvoorbeeld een bijvoorbeeld een nieuw bestaan kozen elders op de wereld, zoals in Australië. Een klein tweehonderdtal koos er voor om gedurende de oorlog dienst te nemen in de Australian Imperial Force. Zij vochten o.a. bij Gallipoli en op het Westerse Front.

Een aantal van deze geëmigreerde Nederlanders onderscheidden zich tijdens hun militaire aanwezigheid en werden onderscheiden met het Britse Military Cross of de Military Medal.

Over zes van deze onderscheiden Nederlanders schreef dhr. Bas de Groot een artikel met hun achtergrond, de gevechten die ze meemaakten en de reden waarom ze een onderscheiding ontvingen. In twee delen (nrs. 96 en 97) werd het artikel gepubliceerd in 2021 in het tijdschrift Brons van de Vereniging Dragers Militaire Dapperheidsonderscheidingen.

Lees hier de twee delen van Bas de Groot's artikel:

Voor meer informatie over Nederlanders in Australische dienst... zie ons websitebericht uit 2016: Nederlanders in Australische dienst tijdens Eerste Wereldoorlog.