artillerie.jpg

Van de hand van de Russische heer Korolev, directeur van het Russisch Staatshistorisch Archief, is onlangs een schitterende studie verschenen The Great Retreat: Napoleon's Grande Armée in Russia met meer dan 1600 tot op heden onbekende artefacten, bijna 300 biografieën en ooggetuigenverslagen over de terugtocht van Napoleon's Grande Armée door Rusland in 1812.

Korolev heeft de hele route gevolgd op het voormalige grondgebied van het tsaristische Rusland en overal archeologische opgravingen gedaan, en daarbij allerlei belangwekkende zaken gevonden, zoals uniformstukken, shako's, knopen, leerwerk en paardentuig, enz., enz. Werkelijk een lust voor het oog.

Heel bijzonder is ook dat daarbij onder andere vele knopen zijn terug gevonden van de Hollandse regimenten, die in het Franse keizerrijk dienden. Bijzonder in die zin, omdat vele van deze eenheden nauwelijks destijds op ons 'eigen' grondgebied aanwezig zijn geweest en alleen op buitenlandse campagnes. Vandaar het belang van dit soort militair-archeologisch werk, dat dan in dit geval via Rusland tot ons komt. Voor eenieder geïnteresseerd in uniformen, knopen en meer uit de Napoleontische periode is dit boek een must.