kraagemblemen.jpg

De op Amerikaanse leest geschoeide Nederlandse Mariniersbrigade werd tijdens de Tweede Wereldoorlog opgebouwd om mee te helpen in de strijd tegen Japan in het strijdgebied van de Stille Oceaan, maar werd door het verloop van de oorlog uiteindelijk pas ingezet bij het herstel van het Nederlandse gezag in de kolonie Nederlands-Indië. Daar arriveerde eind 1945 één van de bataljons in Batavia, en werd het pas na toestemming van de Britten mogelijk de gehele brigade te ontschepen en in te zetten rondom de marinebasis Soerabaja begin 1946. Vanaf dat moment vochten de mariniers mee in vele acties.

In 2009 dook een compleet onbekende kleurenfilm op getiteld Brigadeflitsen met ongecensureerde soms schokkende beelden van de strijd in Indië van de mariniers. De film is beschikbaar op het Youtube kanaal van het NIMH in twee delen, beide zonder geluid, met een speelduur van in totaal 28 minuten.

Brigadeflitsen, deel 1.

Brigadeflitsen, deel 2.

In het Marineblad schreef dhr. Lemmens in 2010 nog een bijschrift met analyse over deze film, die ook de moeite waard is om te lezen: Brigadeflitsen, een filmmysterie.