f16.jpg

Wanneer de Britten en Nederlanders in 1806 in een enkele beslissende veldslag strijden om het bezit van de Kaapkolonie, wordt er ook een veldhospitaal opgezet waar tot zeker tien dagen na het gevecht de gewonden van beide zijden worden verzorgd. Lange tijd werd aangenomen dat dit hospitaal zich zou hebben bevonden op of nabij de boerderij van ene Justinus Keer. Maar dat bleek helemaal niet zo vanzelfsprekend, met een andere locatie als mogelijke kandidaat. Vandaar dat er in Zuid-Afrika archeologisch veldonderzoek werd verricht, met verrassende resultaten.

Deze resultaten zijn samengevat in een artikel van dhr. Marius Breytenbach, getiteld Locating the battle of Blaauwberg (1806) field hospital.

Bijzonder is dat ook in ons laatste Nr. 3 van het tijdschrift Mars et Historia door de historicus Kees Schulten aandacht is besteedt aan deze veldslag.

Bovendien kun je hier in onze rubriek Recent Onderzoek nog meer lezen over archeologisch onderzoek naar het hele slagveld Blaauwberg, voor een beter begrip.