vaandels.jpg

Is bv Twitter militair-historisch relevant?

  • henryklom
  • henryklom's Profielfoto Onderwerp Auteur
  • Offline
  • Platinum-lid
  • Platinum-lid
Lees meer
7 jaren 8 maanden geleden #132 door henryklom
Is bv Twitter militair-historisch relevant? werd gestart door henryklom
Zijn de digitale 'nieuwe media' militair-historisch gezien relevant?

Ze zijn al een tijdje onder ons, de digitale media zoals; Twitter, Youtube en Facebook. Een hoop prive-geleuter natuurlijk maar ook militaire organisaties en gewapende conflicten vinden hun weg op deze media.

De conflicten in Syrie en Irak zijn bijvoorbeeld in detail te volgen op bv Twitter. Via zoekopdrachten als #mosul, #aleppo krijg je alles te zien wat er op dat moment speelt.
Met de zoekopdracht #manbij blijf je op de hoogte wat er momenteel gaande is met de iname van Manbij. Deze strategisch belangrijke stad, die in handen is van IS, is na een offensief van de SDF groepering geheel omsingeld (zie bv en.wikipedia.org/wiki/Manbij_offensive_(2016) voor de achtergronden). De SDF wordt ondersteund door de geallieerde luchtaanvallen in het kader van operatie Inherent Resolve.

Op Twitter komen dan allerlei soorten berichten voorbij zoals;
-tweets van journalisten ter plaatse.
-meningen van 'arm-chair generals'
-napraten cq klakkeloos retweeten en interpretaties van berichten van persbureaus zoals ANHA, Reuters en Amaq.
-IS fanmail vs de 'Deash go to hell-club'
-verwijzingen naar filmpjes op Youtube
-overlijdens berichten van gesneuvelde krijgers

'Inherent resolve' heeft een eigen facebook pagina waar elke week een overzicht gegeven wordt van alle aanvallen die er zijn uitgevoerd. Daarnaast hebben de persbureaus hun eigen websites met artikelen en filmpjes.

In hoeverre zijn deze bronnen nu van militair-historisch belang? Het internet is een vluchtig medium; een site, een filmpje of een tweet kunnen zomaar geheel verdwijnen. Moeten dit soort bronnen vastgelegd worden voor later? Wie weet schuilt achter het Twitter pseudoniem 'pietjepuk' wel een toekomstige winnaar van de Nobelprijs voor de vrede. Hoe zou je historisch verantwoord moeten verwijzen naar dit soort media en al helemaal als ze al van het internet zijn verdwenen?

Graag verneem ik jullie mening cq inzichten

Gelieve Inloggen om deel te nemen aan het gesprek.

Lees meer
7 jaren 8 maanden geleden #136 door erwinmk
Beantwoord door erwinmk in topic Is bv Twitter militair-historisch relevant?
Op zich zijn zelfs deze bronnen relevant.

Meer dan 20 jaar terug toen ik mijn opleiding als bibliothecaris volgde, werd er al gesproken over het probleem om 'nieuwe media' vast te leggen in bibliotheken en archieven. En dan ging het destijds nog niet eens over het internet, maar bijvoorbeeld over memo's en andere vluchtige papieren media.

Maar ja, hoe ga je dat inderdaad allemaal vastleggen en indexeren....?

Gelieve Inloggen om deel te nemen aan het gesprek.

  • henryklom
  • henryklom's Profielfoto Onderwerp Auteur
  • Offline
  • Platinum-lid
  • Platinum-lid
Lees meer
7 jaren 8 maanden geleden - 7 jaren 8 maanden geleden #138 door henryklom
Beantwoord door henryklom in topic Is bv Twitter militair-historisch relevant?
Erwin,

papieren media zijn nog in een doos te stoppen. Zelfs bij de ministeries zijn nieuwerwetse dingen als e-mail al in gebruik. Bij het NA is men dan ook al aan het piekeren hoe ze dat soort data moeten gaan bewaren. Dat ondanks de digitalisering dingen niet zomaar terug te vinden zijn bewijst maar weer eens het gedoe over het verdwenen bonnetje in de Teeven-deal zaak. Bij de ministeries kan men vooraf nog regels instellen voor het gebruik en opslaan van e-mails. Maar aangezien de bewindslieden, tijdens of na hun ambtsperiode, ook wel eens op Twitter reageren vormen dat soort berichten wel een bron waar biografen van zouden smullen. Echter hoe vindt je over, zeg 30 jaar, een specifiek Twitter bericht uit 2016 terug?

Mij wordt voorgehouden dat de nieuwe media doorslaggevend zijn in de beeldvorming. Militair-historisch gezien wordt het dan een factor om mee te gaan nemen. In het IS geval bv dat nieuwe strijders worden aangetrokken door de IS propaganda op die media. In dat geval hebben die media dus een invloed op de ontwikkelingen van dat conflict. Hoe zouden we dat nu moeten aantonen cq verifieren aan de hand van bronmateriaal dat niet te behouden is?
Laatst bewerkt 7 jaren 8 maanden geleden door henryklom.

Gelieve Inloggen om deel te nemen aan het gesprek.

Lees meer
7 jaren 8 maanden geleden #144 door erwinmk
Beantwoord door erwinmk in topic Is bv Twitter militair-historisch relevant?
Henry, zoals je zelf al stelt: het lijkt me inderdaad vrijwel onmogelijk om nadien nog allerlei berichten van de sociale media terug te vinden voor een historisch onderzoek.

De vraag is hoe naast de archivale wereld nu momenteel ook de (wetenschappelijke) historische wereld er mee om gaat, of zich hier op voorbereid.

Misschien kan Wim de Natris hier nog wat over zeggen?

Gelieve Inloggen om deel te nemen aan het gesprek.

  • henryklom
  • henryklom's Profielfoto Onderwerp Auteur
  • Offline
  • Platinum-lid
  • Platinum-lid
Lees meer
6 jaren 7 maanden geleden #462 door henryklom
Beantwoord door henryklom in topic Is bv Twitter militair-historisch relevant?
Is het U al opgevallen dat diverse youtube filmpjes waarnaar ik op het forum verwijs niet meer te zien zijn?

Ik heb die films nog wel maar als het youtube account verwijderd is kan ik er niet meer naar verwijzen.Helaas is het niet mogelijk om die video's direkt op het forum te plaatsen zoals dat wel mogelijk is met plaatjes. Ik kan ze dus niet vanaf mijn eigen harde schijf opnieuw plaatsen.

Dat er een campagne aan de gang is om IS-propaganda van het internet te weren is al veel langer bekend. Dat er daarom accounts op Twitter en Youtube afgesloten worden is begrijpelijk. Wat echter momenteel opvalt is dat er diverse accounts op twitter en Youtube onder vuur liggen of al verdwenen zijn die alleen aan berichtgeving doen over de strijd in Syrie en Irak en niets met IS van doen hebben. Onafhankelijke sites zoals bv southfront krijgen ineens een waarschuwing dat ze geen geweldadige video's mogen plaatsen en als ze dat nog een keer doen dan is het finito.

Internet is natuurlijk een vluchtig medium en voor de geschiedschrijving is het al moeilijk om er op een blijvende manier naar te verwijzen. Toch is wat er op het medium internet allemaal verschijnt een onderdeel van het totaalplaatje van de geschiedschrijving. Dus ook de rauwe militaire werkelijkheid is een onderdeel daarvan. Voor moraalridders is dat ongetwijfeld een gruwel die veraf staat van gelikte parades en vage beelden van een ontploffing. Toch beginnen die moraalridders zich nu ook zorgen te maken over de golf van censuur die nu het internet overspoelt;


www.nytimes.com/2017/08/22/world/middlee...ube-videos-isis.html


Mao had het briljante idee om '100 bloemen te laten bloeien'. Critici van zijn beleid kregen de kans om zich te uiten. Daarna werd de culturele revolutie gelanceerd om alle critici de mond te snoeren. Is dit nu een digitale culturele revolutie?

Gelieve Inloggen om deel te nemen aan het gesprek.

  • henryklom
  • henryklom's Profielfoto Onderwerp Auteur
  • Offline
  • Platinum-lid
  • Platinum-lid
Lees meer
6 jaren 6 maanden geleden #468 door henryklom
Beantwoord door henryklom in topic Is bv Twitter militair-historisch relevant?
In het pre-internet tijdperk was het gebruikelijk om de vijandelijk communicatie en propaganda kanalen te dwarsbomen met stoorzenders en publicatie verboden. Gelukkig is dat omslachtige gedoe verleden tijd en gaat dat tegenwoordig veel gemakkelijker;

Op Twitter stond het onderstaande;
10:38 AM - 8 Sep 2017
So today @Google and @Youtube seriously fucked OSINT community's ability to monitor developments in North Korea. An "own-goal" for our side.
-Tonpomail has also been terminated -- so there no channel left where North Korean television broadcasts are available? Insane & infuriating
-Yeah. Was terminated around 2pm
-How?
-They've removed several channels that have shown raw news from NK
-The fuck happened ?
-what happened?

Blijkbaar is er dit aan de hand;

www.nknews.org/2017/09/youtube-continues...ea-related-channels/

Is dit nu censuur of moet dit beschouwd worden als een van de extra sancties die aan Noord-Korea is opgelegd na de laatste kernproef?
Zo'n vage term als een overtreding van de gebruikersovereenkomst is natuurlijk een mooi excuus om de ware redenen voor de blokkade te verhullen. Met alle maatregelen die er de laatste tijd op youtube getroffen worden lijkt het wel alsof dat medium alleen nog maar beschikbaar is voor dit soort onderwerpen;





Alhoewel.......is het volgens de gebruikersregels van Youtube nu eigenlijk wel toegestaan om een koop-DVD te rippen en op Youtube te plaatsen?

Gelieve Inloggen om deel te nemen aan het gesprek.

Tijd voor maken pagina: 0.135 seconden
Gemaakt door Kunena