kareldoorman.jpg

Wanneer keizer Napoleon in 1812 besluit om Rusland binnen te vallen, resulteerde deze desastreuze militaire campagne ondanks de inname van Moskou niet alleen in het verlies van ruim een half miljoen doden, maar ook nog eens aan ruim 200.000 soldaten en officieren die in krijgsgevangenschap geraakten. Onder deze laatste groep waren ook duizenden Nederlanders, die dienden in Franse regimenten sinds de opname van ons land eind 1810 in het Franse keizerrijk. Hoe verging het deze Nederlanders in Russische krijgsgevangenschap? Wat waren hun ervaringen?

Slechts enkelen schreven hierover in memoires, welke behandeld worden in een interessant artikel uit 2013 van de historicus Joost Welten in het blad Leidschrift van de Universiteit van Leiden en welke via de volgende weblink is te downloaden: Hollandse krijgsgevangenen in Rusland, 1812-1814

In de crisisjaren voor de Tweede Wereldoorlog werden er ook vele Belgen gerekruteerd voor het KNIL, en zo ook ene Gerrit Visscher uit de Belgische stad Hasselt waar destijds grote werkeloosheid heerste. Gerrit kwam terecht in het werfdepot voor het KNIL in 1935 en werd vervolgens naar Nederlands-Indië gestuurd waar hij een militaire carrière opbouwde. Na de verloren strijd in 1942 tegen de Japanners werd hij krijgsgevangen genomen en uiteindelijk naar Thailand verscheept om daar te werk gesteld te worden aan de beruchte Birma spoorweg. Gerrit overleefde de gruwelijke omstandigheden niet...

Dit bijzondere en tegelijkertijd treurige verhaal over een Belg in KNIL-dienst is te vinden via de volgende weblink Van elitesoldaat tot krijgsgevangene onder de Japanners (1935-1943).

Op 29 september aanstaande organiseert de militair-historische vereniging Mars et Historia samen met het Historisch Tijdschrift Holland en het Museum Vlaardingen een bijzonder symposium over het thema krijgsgevangenschap. Het thema wordt uitgewerkt via diverse lezingen van gerenommeerde historici. Bovendien zal binnen dit thema de gewelddadige geschiedenis van de dekolonisatie oorlog in het voormalige Nederlands-Indië aan bod komen. Daarnaast zal het themanummer van het tijdschrift Holland extra artikelen bevatten over dit onderwerp.

Voor meer informatie, het programma en deelname aan het symposium "Hollandse krijgsgevangenen" verwijzen we naar onze pagina Activiteiten.

Krijgsgevangen Nederlandse soldaten in mei 1940, fotograaf onbekend (collectie Rijksmuseum Amsterdam)

1 Oktober: Keep them rolling. Adres: Evenementenhal Gorinchem, Franklinweg 2 te Gorinchem. Duur van 9.00 tot 16.00 uur.

7 Oktober: Militariabeurs 't Harde. Adres: M.F.C. Aperloo gebouw, Stadsweg te 't Harde. Duur van 9.00 tot 12.00 uur.

7 Oktober: Militariabeurs Breda. Adres: Zaal Vianden, Viandenlaan 3-5 te Breda. Duur van 9.30 uur tot 12.00 uur.

8 Oktober: Militariabeurs Weerselo. Adres: De Weerselose Markt, Bornsestraat 14 te Weereslo. Duur van 12.00 tot 17.00 uur.

28 Oktober: Militariabeurs Duiven. Adres: Remigiusplein 9 te Duiven, in de OG Tent. Duur van 9.45 tot 13.00 uur.

29 Oktober: Ciney Militaria. Adres: Ciney Expo, Rue de Marché couvert 3 te Ciney (België). Duur van 9.00 tot 16.00 uur

Op het aanstaande symposium "Hollandse krijgsgevangenen" zal ook Piet Kamphuis (oud-directeur van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie) geïnterviewd worden over het nieuwe officiële onderzoek naar geweldsexcessen - en misbruik door zowel Nederlandse als Indonesische troepen gedurende de onafhankelijkheidsstrijd in het voormalige Nederlands-Indië in de periode 1945 tot 1949.

De Nederlandse regering heeft afgelopen vrijdag 15 september ook officieel haar ondersteuning uitgesproken voor dit hernieuwde onderzoek. Voor het symposium dat op vrijdag 29 september zal plaatsvinden in het Museum Vlaardingen vormt het een bijzonder onderwerp, welke breder gezien kan worden dan alleen de behandeling van krijgsgevangenen. 

Meld u aan voor het symposium! Alle informatie over de locatie, de kosten (slechts € 6,-) en het volledige programma staan op onze pagina Activiteiten.

Voor meer achtergrondinformatie hebben wij verschillende studies beschikbaar gesteld op onze pagina Recent Onderzoek. Zo ook over de belevenissen van uitgezonden Nederlandse militairen naar Indië.