f16.jpg

Op het aanstaande symposium "Hollandse krijgsgevangenen" spreekt op 29 september ook Annette de Wit, over hoe het was voor vrouwen en kinderen uit zeevarende gemeenschappen om jarenlang hun krijgsgevangen mannen en zonen te moeten missen. De titel van haar lezing is Echtgenoten, vaders en zonen in krijgsgevangenschap. Zeevarende gemeenschappen in de Maasmonding in de zeventiende eeuw.

Annette de Wit is bekend van haar publicatie in 2008, getiteld Leven, werken en geloven in zeevarende gemeenschappen: Schiedam, Maassluis en Ter Heijde in de zeventiende eeuw. Momenteel is zij verbonden als sector manager bij het Marinemuseum, en is tevens voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Zeegeschiedenis.

Wie kort en snel iets wil lezen over de zelfstandigheid en gelijkwaardigheid van vrouwen in de 17e eeuwse zeevarende gemeenschappen, kan verder terecht bij het online artikel Onbestorven weduwen: zeemanshuwelijken in de 17e eeuw.

Neem deel aan het symposium op 29 september in het Museum Vlaardingen voor slechts 6 Euro! U vind alle informatie hiertoe op onze websitepagina Activiteiten.

Voor wie nog meer ter voorbereiding en als informatie wil lezen over het thema krijgsgevangenen, raden we aan de rubriek Recent Onderzoek te bezoeken op deze website. Daar staan ook studies nu over de Wij-Zij beeldvorming van Nederlandse gevechtsmilitairen op vredesmissie, en de bijzondere geschiedenis van Japanse krijgsgevangenen in Nederlands-Indië gedurende 1945-1947.