vliegtuigen.jpg

Eind 18e eeuw vinden er enorme politieke veranderingen plaats in Europa. Vorsten en heersers worden afgezet, waaronder de laatste stadhouder Willem V in de Republiek der Verenigde Nederlanden. Tot in 1794 was er militair hard gestreden voor onder andere het behoud van de Republiek, met aan haar zijde Groot-Brittannië. In januari 1795 word echter de Bataafse Republiek uitgeroepen en is de voormalige bondgenoot plotsklaps een vijand.

De Britten wachten niet lang om de vijandelijkheden te openen, zoals het opwachten van een rijk beladen VOC-retourvloot uit Indië nabij het eiland St. Helena in de zuidelijke Atlantische Oceaan. Zonder pardon worden de VOC schepen buitgemaakt op 14 juni 1795. Het betekent het einde van de VOC.

Met het buitmaken van de schepen en de rijke lading, worden ook alle VOC-zeelieden krijgsgevangen gemaakt en afgevoerd naar Groot-Brittannië. Wat gebeurde er met hen? Waar werden deze zeelieden gevangen gehouden en hoe doorstonden ze die onzekere periode? Daarover vertelt de conservator Jeroen ter Brugge van het Maritiem Museum Rotterdam op 29 september meer in zijn lezing, getiteld Hollanders in Britse krijgsgevangenschap in de Franse tijd

Deze lezing is onderdeel van het symposium Hollandse krijgsgevangenen, welke op 29 september wordt georganiseerd in het Museum Vlaardingen. De toegang bedraagt slechts 6 Euro. Alle belangstellenden zijn van harte welkom! En er is nog voldoende plaats in de zaal om u aan te melden.

'A View of the H.C. Ship General Goddard, Captn. W.T. Money, passing along the Enemy's Line to bring the Dutch Commodore to, at Sun-rise, in the Morning of the 14th. of June 1795', door Thomas Luny (Maritiem Museum Rotterdam)

Bovenstaande schilderij is onlangs aangekocht en gerestaureerd door het Maritiem Museum Rotterdam, en vormt onderdeel van de tentoonstelling 'How we ditched the Dutch: De kaping van de laatste VOC-vloot', die op 7 oktober aanstaande geopend wordt. Het is naar aanleiding hiervan dat dhr. Ter Brugge een lezing zal geven over het thema krijgsgevangenen.

Hier op de website van Mars et Historia volgt de komende weken meer informatie over het symposium. Geef U op en bezoek deze bijzondere themadag!