mldvliegtuig.jpg

Na de Tiendaagse Veldtocht in 1831 bleef de animositeit voortduren tussen Nederland en België. Koning Willem I zag de Franse interventiemacht die te hulp was geschoten als een bewijs voor de nieuwe expansiedrift van dit land. De Citadel van Antwerpen bleef bezet door Nederlandse troepen, terwijl tegelijkertijdheel Limburg door de Belgen bezet bleef, op het belegerde Maastricht na en Venlo.

In het voormalige jaarboek Armamentarium (Nr. 17, 1982) staat een zeer interessant artikel van de heer J.P. Puype over de belegering en het bombardement, getiteld: Het beleg van de Citadel van Antwerpen in 1832.

De auteur schrijft onder andere: "Na de laatste weigering door koning Willem I van de voor Nederland nog niet eens zo ongunstige voorwaarden van de Conferentie van Londen van 15 november 1831, besloten de Fransen definitief in te grijpen en de citadel te belegeren. Met België werd overeengekomen dat dat land zich afzijdig zou houden; het Belgische leger mocht wel verhinderen dat Nederlandse troepen de citadel zouden ontzetten. Op 17 november stelde Nederland een algemene mobilisatie in. Eind november 1832 bezette de hoofdmacht van het Franse Armée du Nord de voorsteden van Antwerpen."

Let op.....!

Binnenkort meer over deze periode in de rubriek Recent onderzoek.

 

De citadel van Antwerpen kort na het beleg, 19 november-23 december 1832, en de overgave van de Nederlandse bezetting aan de Fransen (Ferdinand De Braekeleer (I), 1832 - 1839) (Rijksmuseum, Amsterdam)

De monster mortier van Paixhans.

Aanvang van het beleg van de Citadel van Antwerpen door het Fransche leger in December 1832 (Uitgegeven door Gebroeders Buffa en Co.) Bekijk deze kaart in uitvegroting op de website Geheugen van Nederland!